24
február
csütörtök/ 18:30
Giuseppe Verdi

Traviata

Traviata
Opera

1847 és 1852 között Giuseppe Verdi hosszú időt töltött Párizsban, ahol nagy valószínűséggel látta Alexandre Dumas frissen bemutatott darabját, A kaméliás hölgyet (La dame aux camélias). A darabból írt operával, a Traviatával Verdi kilépett A trubadúrhoz hasonló tiszta történelmi drámák világából, és olyasmihez közelített, amit társadalmi realizmusnak is nevezhetnénk – bár a ,,társadalom” ebben az esetben a felsõ tízezret jelenti. Az operát a velencei La Fenice Színház rendelte, de a családi viszályról és a végzetes kór terhelte szerelemről szóló történet óhatatlanul kihívta a konzervatív cenzorok ellenséges indulatát. Hála azonban a leghíresebb velencei színház kitűnő kapcsolatainak, a hatóságok végül beérték egyetlen lényegi változtatással: a történetet a jelenből 1700-ba kellett áthelyezni.


Manapság a Traviata Verdi leggyakrabban előadott és legtöbbször lemezre vett operája. Varázsát – mint minden érett Verdi-művét – részben a fontos dallamok zenei minősége adja: Violetta szoprán-, Alfredo tenor-, Germont baritonszólama a hírnév biztos garanciája lehet. Mivel a lehetõ legnagyobb érzelmi hatást hatásvadászat nélkül kívánja elérni, a Traviata az az opera, amely a legalkalmasabb arra, hogy a beavatatlanokat Verdi-rajongókká tegye. Erre gondolhatott a Maestro is, amikor néhány év múltán – arra a kérdésre, hogy melyik operáját szereti legjobban – azt válaszolta: ,,Szakmabeliként a Rigolettot, műkedvelőként a Traviatát.”

 

A zeneszerző a kiválasztott kevesek, Mozart, Wagner és Puccini körébe tartozik: legalább egy tucat műve van állandóan színpadon. Az ok két szóban összefoglalható: dráma és dallam. Isaiah Berlin filozófus, szellemtörténész így summázta Verdi varázserejét: ,,A nemes, egyszerű, töretlenül eleven, természetes teremtő- és szervezőerejű Verdi egy immár nem létező világ hangja. Azért oly népszerű máig mind a kiművelt, mind a legegyszerűbb hallgatóság körében, mert örök érzelmi és tudati tartalmakat fejezett ki a legközvetlenebb módon – akárcsak Homérosz, Shakespeare, Ibsen és Tolsztoj.”

 

 

Giuseppe Verdi

Traviata

Opera három felvonásban, négy képben

Szövegét írta: Francesco Maria Piave
ifj. Alexandre Dumas: „A kaméliás hölgy” c. műve nyomán

 

Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera ének-, zene- és balettkara
 

 

 

Violetta Valery
Flora Bervoix
Annina, Violetta szobalánya
Alfred Germont
Georges Germont, az apja
Gaston vicomte
Douphol báró
D’Obigny marquis
Grenvil doktor
Joseph, Violetta inasa
Küldönc
Díszlettervező
Jelmeztervező
Karigazgató
Hangversenymester
Koreográfus
A koreográfus munkatársa
Ügyelő
A rendező munkatársa
Rendező