Julia Cruz Carceller

karmester
Julia Cruz 2

A spanyol származású karmester, Julia Cruz lelkes, dinamikus és kommunikatív személyiség, ami lehetővé teszi számára, hogy azonnal kapcsolatot teremtsen a zenekarral és a közönséggel. Repertoárja Haydntól a kortárs zenéig terjed, a hangsúlyt az olasz operára helyezi. 2022 óta a Taki Alsop karmesteri ösztöndíj kitüntetettje.
Cruz az idei évadban többek között a Kolozsvári Magyar Operában debütál a Traviatával, a Stara Zagora Állami Operaházban a Szerelmi bájitallal, és az Orquestra de Cambra de Mallorca vendégkarmestere is lesz.
2021-ben Julia elnyerte a Kék Duna/Bartók Béla Nemzetközi Operakarmester-verseny második díját, és a következő évadokban számos európai operaházba hívták meg vendégkarmesternek.
Juliát még hallgató korában a Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana (Spanyolország) segédkarmesterének választották, és ezt a funkciót három évadon keresztül töltötte be. Ez idő alatt szimfonikus és balettprojektekben, valamint a rezidens zeneszerzők új műveinek bemutatóin és felvételein dolgozott. Azóta Julia számos európai zenekart vezényelt Hollandiában, Bulgáriában, Romániában, Oroszországban és Spanyolországban, valamint több operaprodukcióban volt asszisztens és másodkarmester.
Julia mélyen elkötelezett a zenélés társadalmi aspektusa iránt, és hisz a zenében mint olyan eszközben, amely képes átalakítani a valóságot. Ezzel a gondolkodásmóddal olyan zenei projekteket is szeretne megvalósítani, amelyek lehetővé teszik a művészek és a közönség számára, hogy kapcsolódjanak egymáshoz, és támogassák a sokszínűséget és a méltányosságot a zene művészetben, miközben osztoznak zenei esztétikájában.
Julia 1996-ban született. 6 évesen kezdett harsonázni, de hamar felfedezte a karmesterséget. A Conservatorio Superior de Música de Aragónban tanult Borja Quintasnál és Miquel Rodrigónál, ahol cum laude minősítéssel végzett, valamint a Zuyd Alkalmazott Művészeti Egyetemen Arjan Tiennél zenekari karmesteri mesterképzést végzett, ahol kitűnő eredménnyel diplomázott. Mesterkurzusokon és workshopokon többek között Federico Santi, Colin Metters, Vladimir Ponkin és Bruno Aprea nemzetközi karmesterek voltak a mentorai.
 

Előadások