MAURICE RAVEL: A PÁSZTORÓRA (L’HEURE ESPAGNOLE) / A GYERMEK ÉS A VARÁZSLAT (L’ENFANT ET LES SORTILÈGES)

Image
Ravel 25

A Kolozsvári Magyar Opera társulata 2021. december 16-án, csütörtökön 19 órától Maurice Ravel két egyfelvonásos művét, A PÁSZTORÓRÁt (L’HEURE ESPAGNOLE) és A GYERMEK ÉS A VARÁZSLATot (L’ENFANT ET LES SORTILÈGES) viszi színre. 
Az előadás országos bemutatója 2018. december 27-én volt a Kolozsvári Magyar Operában. Az előadást Tompa Gábor rendezte, vezényel Selmeczi György.

„A két egyfelvonásos, A pásztoróra és A gyermek és a varázslat műfajilag is közel áll hozzám, mert sajátos megjelenési formái egy feydeau-i dramaturgiának. A pásztoróra gyakorlatilag groteszk vaudeville, miközben sok az önéletrajzi elem is benne, míg A gyermek és a varázslat egyfajta szürrealista látomás. Aki A gyermek és a varázslatot látja vagy hallgatja, az rájöhet szülőként is, hogy egy megalapozott értékrendet kell átadnunk a gyermekeinknek, de ügyelnünk kell a módszerre. A nevelés legyen ember- és személyiségközpontú. Ezt nagyon érzem én is mint szülő, és azt gondolom, hogy a mű nagyon szép költői látomás arról, hogy az embert a nevelés elsősorban szabadságra kell tanítsa. Úgy érzem, a groteszk, az abszurd a legközelebbáll mint forma, mint nyelv, mint kifejezésmód ahhoz a világhoz, amelyben élünk, amely eléggé groteszk, s amiben elég nehéz eligazodni és valahogy egyfajta értékrendet kialakítani, egyfajta rendet teremteni. Tulajdonképpen úgy próbáltam összefogni a két operát, hogy mindkettő valahogy a gyereknek a látomása és álma
legyen. Felnagyított álom az édesanyjáról, aki szigorúan, olykor türelmetlenül bánik vele, amikor nem végzi a leckéjét. Kialakul a bűntudat, ami viszont nagyon kényes dolog, mert érzékeny pontokat is érinthet, és a büntetés esetleg hosszú időkre gátlásossá, lelkileg sérültté teheti a gyerme-
ket. Az egész egy vízió, a játékok, amelyekkel durván bánt a gyermek, megelevenednek és fellázadnak, és egyszer csak a természet is felbukkan, megjelenik a szabadság témája. Végeredményben azt szeretném, hogy gyermek és anya egymásra találjanak az opera végén. Az az énekesnő, aki A pásztorórában Concepcion megformálója, A gyermek és a varázslatban az anya szerepét játssza. A pásztorórában szerelmi sokszögről van szó feydeau-i módra, a bonyodalmak, félreértések is mesterien, humorral, vígjátéki elemekkel vannak megoldva.
A gyermek mindezt mintha „bosszúból” álmodná meg a saját anyjáról. Így próbáltam összekötni a két remekművet, hogy mindkettő a gyermeknek az álma, illetve a víziója legyen.”– nyiltkozta Tompa Gábor rendező a bemutató előtt.

Csütörtöki előadásunkon a művek női főszerepében (Concepcion és az Anya) Covacinschi Yolanda, társulatunk magánénekese debütál.

Szereposztás:
A PÁSZTORÓRA (L’HEURE ESPAGNOLE)
Concepcion - Covacinschi Yolanda (debüt) • Torquemada - Bardon Tony • Ramiro - Peti Tamás Ottó • Gonzalve - Pataki Adorján • Don Inigo Gomez - Laczkó Vass Róbert
A GYERMEK ÉS A VARÁZSLAT (L’ENFANT ET LES SORTILÈGES)
Maman / Az anya - Covacinschi Yolanda (debüt) • L’Enfant / A gyermek - Veress Orsolya
Le fauteuil / A fotel; L’arbre / A fa - Sándor Árpád • La bergere / A kerevet; Une chouette / A bagoly; Une pastourelle / Pásztorlányka - Pataki Enikő • L’horloge / Az óra - Peti Tamás Ottó • La théiere / Teáskanna - Bardon Tony • La tasse chinoise / Teáscsésze; La libellulle / A szitakötő - Székely Zsejke • Le feu / A tűz – Fülöp-Gergely Tímea • La princesse / A hercegnő - Antal Livia • Le petit vieillard / • Kisöreg; La rainette / A béka - Rétyi Zsombor • La chatte / A cica; L écureuil / A mókus - Hary Judit • La chauve-souris / A denevér - Barabás Zsuzsa • Le rossignol / A pacsirta - Vigh Ibolya • Le chat / A kandúr; Un patre / Egy pásztor - Laczkó Vass Róbert

Közreműködik a KMO ének- és zenekara

Fellépnek Kolozsvár Magyar Gyermekkórusának tagjai

Díszlet- és jelmeztervező: Carmencita Brojboiu
Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Karigazgató: Kulcsár Szabolcs
A gyermekkar vezetője: Kálló Krisztián
Korrepetitor: Incze G. Katalin, Horváth Zoltán
Koreográfus: Jakab Melinda
Ügyelő: Szabó V. Beáta
Súgó: Kostyák Júlia
Fényterv: Maier Sándor
Pirotechnika: Ledniczky Béla
A rendező munkatársa: Venczel Péter

Kövessék intézményünk Facebook-oldalát és honlapját, ahol további információkat és érdekességeket teszünk közzé.
A jelenlegi közegészségügyi előírások értelmében az előadáson való részvétel feltétele az érvényes védettségi igazolás felmutatása. Az oltási igazolás letölthető a https://certificat-covid.gov.ro oldalról.
Az előadásra jegyek kaphatóak online az eventbook.ro oldalon, valamint az intézmény jegypénztáránál hétfőtől péntekig 10 és 14 óra között. A jegypénztár előadások előtt két órával nyit.

Várjuk Önöket az előadásra, 2021.december 16-án, csütörtökön 19 órától!