Kegyes Emese – A vita est a vita

EMESE

Alapítványunk az Ő érdekében indult, de már a többi betegre is fokuszálunk.         

Annak ellenére, hogy jelenlegi egészségügyi állapota nem reménydús a jövőre nézve, mi újra a vidám, sportos, reményekkel teli fiatal lányt szeretnénk látni. Soha nem adjuk fel a reményt, mert bízunk abban, hogy a gyógyulás lehetséges.

 

Kegyes Emese

A MI TÖRTÉNETÜNK

Épp a felnőttkor kezdődött volna, érettségi, egyetem. De minden másként alakult.

 

2018 májusában, egyik délután mikor hazafele jött az iskolából, Emese hirtelen összeesett az utcán. Megdöbbentő hír volt, mivel ezelőtt nem volt semmiféle egészségügyi problémája, teljesen egészséges gyermekként nőtt fel. Isten kerítette útjába a háta mögött levő állatorvost, aki hirtelen segíteni kezdett, majd pár perc múlva egy kocsiból kiszállt egy orvos, aki életmentőként dolgozott Angliában. Hamar észrevették, hogy szíve megállt, ezért minden erejüket és legjobb tudásukat felhasználva perceken belül újraélesztették az utcán. Az újraélesztés ismétlődött a mentőben négyszer, valamint a kolozsvári gyermekkórház sürgősségi osztályán még hétszer. Pár óra múlva biztos lett a diagnózis: tüdőembólia. Este közölték az orvosok, hogy túlélési esélye nulla. Csoda történt, pár hosszú nap után minden szervének működése helyreállt, ámde a mesterséges kómából való ébredéskor észrevették, hogy valami nincs rendben. Emese mindössze egy és fél órát volt újraélesztve. Az oxigénhiány miatt súlyosan károsodtak agysejtjei. Újabb diagnózisa a poszthipoxiás enkefalopátia lett. Ennek következtében az orvosok közölték, hogy Emese vegetatív állapotban van, nem tudni, hogy mennyi ideig. Nagy reményeket senki nem mert adni. Ajánlották, hogy a szülők palliatív intézménybe vigyék annak érdekében, hogy a legjobb ellátást kapja. Mivel országunkban, kiskorúak számára, nem túl sok lehetőség van erre, külföldi opciók lettek figyelembevéve. Emese két hetet tartózkodott a budapesti Bethesda Gyermekkórházban, ahol kitűnő neurológusok egy jól meghatározott neurológiai kezelést szabtak meg. Ugyanakkor azt ajánlották, hogy a szülők vigyék Őt haza, hiszen otthon a szeretetteljes gondozás eredményeként nagyobb esély van arra, hogy hamarabb felépüljön. A szülőket jól megtanították a gondozás minden lépésére, így Emese otthon tartózkodik és lassan újabb és újabb lépéseket tesz a gyógyulás irányába.

 

Kegyes család

 

PARTNERSZERVEZETEK

Igyekszünk felvenni a kapcsolatot hasonló szervezetekkel a világ minden tájáról. 


Tapasztalatot akarunk velük cserélni, mert minden bevált módszert érdemes kipróbálni, hiszen a beteg állapotának javulása az elsődleges szempont és persze gondolunk arra is, hogy: Egységben az erő! 

Jelenlegi partnereink a szlovákiai “Segítő kéz” alapítvány Pomocná ruka nádeje, a németországi Bundesverband Schädel-Hirnpatienten in Not e.V.  és a Österreichische Wachkoma Gesellschaft társaság, Ausztria. Ők mindent megtettek, hogy segítsenek nekünk, köszönet érte!

Azt is el akarjuk érni, hogy a hasonló szituációban lévő emberek hozzátartozói  kapcsolatba léphessenek egymással, ha erre van igény a részükről. Természetesen nem fogunk senkiről személyes adatot továbbítani még ilyen célból sem, kivéve ha ez a kifejezett kérés!

 

ILYEN JÖVŐT SZERETNÉNK


Alapítványunk az éber kóma betegeket és azok hozzátartozóit szeretné segíteni. 


Egy olyan világban szeretnénk élni, ahol, ha egy ember megbetegszik, a legjobb ellátást kapja. Egy olyan világban, ahol a támogatás magától értetődik.
Egy olyan világban, ahol a rászorulók korlátok és határok nélkül igényelhetnek vizsgálatokat, kezeléseket, gyógyszereket vagy rehabilitációs programokat hazánkban, illetve, ha nincs más mód, az Európai Unión belüli más országban.
Ahol gondolnak arra, hogy egy napi 24 órás ellátást igénylő beteget a szülőkön kívül gondozó is kell támogassa. Ahol tudják, hogy a lakás ki kell elégítse a megváltozott szükségleteket, igényeket.
Ahol megoldott a közlekedés és a szállítás az orvosi kezelésekre, vagy akár egy sétára a parkban. Ahol a barátok, ismerősök, kollégák, szomszédok tudják, hogy ez az új szituáció mivel jár. Egy olyan világban, ahol minden ember értékes.
Mert minden emberi élet fontos!

 

CÉLJAINK

Legfőbb célunk az éber kómás betegek és hozzátartozóik anyagi, illetve szellemi támogatása.

Egy éber kómás beteg számára fontos az anyagi támogatás, hiszen a sokkal komplexebb szükségletei havonta több ezer lejt is meghaladhatnak a jelenlegi egészségügyi állapotától függően. Ezen összeg fedezi a teljesen megváltozott étrendet, higiéniát, gyógytornát és gyógyszerek beszerzését. Emellett különböző befetketések adódnak a családi ház módosítására annak érdekében, hogy a beteg számára megfelelő körülményeket biztosítsa. Ha a beteg palliatív intézményben tartózkodik, a súlyosabb vagy kevésbé súlyos egészségügyi állapotától függően napidíjat kell fizetni.

Ezen célunk érdekében pénzt gyűjtünk. Azért, hogy a begetek szükségleteit biztosítsuk és családjaiknak így segítő kezet nyújtsunk.

A betegek és hozzátartozóik szellemi támogatása érdekében fontosnak tartjuk az információterjesztést. Fel szeretnénk hívni a társadalom figyelmét erre a kevésbé ismert kórképre, megismertetni a betegség okait, tüneteit, következményeit és a beteg felépülési lehetősegeit. Nem egy közismert betegséggel állunk szemben, ezért a kezelési, gondozási és felépülési lehetőségek korlátozottak hazánkban. A beteg és családja elsősorban az orvosok részéről várnak támogatást. Mivel hazánkban ezen kórkép nem közismert, a gyógymód is korlátozott. A jövőre nézve ezt szeretnénk megváltozatni. Tudtára adni a társadalomnak, hogy ilyen betegséggel küzdő emberek is élnek országunkban és nem szabad lemondanunk Róluk, hiszen az Ők életük is fontos. Ők is értékesek a társadalom számára. Példaképekként szolgálhatnak, hiszen mai napig egyikük sem adta fel a harcot, minden nap folyton küzdenek saját életükért. Tanulhatunk Tőlük. Minden egyén különböző, de szakorvosok segítségével majd kialakíthatunk egy általános képet a kórról, ha minden személyre külön-külön odafigyelünk. És ez szükséges Nekik. Így megadhatjuk Nekik az esélyt, hogy felépüljenek és a Nekünk megszokott, Nekik pedig talán már különlegesnek tekinthető életmódot folytathassák.

Ennek érdekében kapcsolatot szeretnénk teremteni más országok hasonló szervezeteivel, kórházaival, betegápolóival és az Ők tapasztalataiból kiindulva próbáljuk hasonló betegellátást kialakítani hazánkban, természetesen a hatóságok jóváhagytával.

 

ANYAGI TÁMOGATÁS

Kedves Olvasó, hogyan segíthet Ön?

Elsősorban, a jelenlegi törvény értelmében (ha Ön Romániában adóköteles), átirányíthatja jövedelemadója 3,5%-át, kitöltve a 230-as nyomtatványt. Ha viszont Ön cégtulajdonos (Romániában), nekünk adományozhatja a cége profitadójának egy részét, a nyomtatvány cégtulajdonosoknak itt található.  Önnek teljesen ingyenes, de számunkra ez jövedelemforrás, amit a konkrét kiadásainkra fordíthatunk.

Mindezek mellett, támogathat Minket bármikor szíve és anyagi helyzete megengedi, alapítványunk bankszámlájára utalva, adomány megjegyzéssel.

Adományozás következtében bármikor kérhet részletes leírást a kiadásainkról, az adományozott összeget illetően. Lekötelezzük Magunkat, hogy a kérésbenyújtás után 30 napon belül az Adományozó tudtára adjuk a beteg nevét (ha ez nem volt konkrétan megfogalmazva Ön által megjegyzésként pénzátutalás esetén) és a támogatás módját.

Hálásan köszönjük segítségét!

Bankszámlánk adatai:

Bank  -  Banca Transilvania
Kedvezményezett -   ASOCIATIA DIN SUFLET PENTRU EMESE
IBAN(RON)  -  RO 70 BTRL RON CRT 057 42 124 01
IBAN(EUR)  -  RO 20 BTRL EUR CRT 057 42 124 01
BIC/SWIFT  -  BTRL RO 22

 

További információk: https://avitaestavita.org/