Kálmán Imre: Csárdáskirálynő

Image
Csárdáskirálynő

Fiatal tehetségek lépnek fel először a Kolozsvári Magyar Opera színpadán a repertoár egyik legnépszerűbb előadásában, a Csárdáskirálynőben.
Modra Noémi énekművész az évad elején szerződött a Kolozsvári Magyar Operához. Ezt megelőzően három évig volt a Craiovai Román Opera társulatának énekkari tagja, majd további hét évig elismert és népszerű magánénekese. „Nagyon boldog vagyok, hogy hazatérhettem Erdélybe és az itthoni közönségnek énekelhetek. Bár nem először formálom meg a Csárdáskirálynő Stázi szerepét, anyanyelvemen még sosem játszottam ezt a karaktert. A péntek esti debüt emiatt mégközelebb áll a szívemhez.” 
Zsigmond László, a Gheorghe Dima Zeneakadémia másodéves canto szakos hallgatója Edvin szerepében lép fel először a Kolozsvári Magyar Operában. „Gyermekkorom óta rendszeresen járok a Magyar Operába, nagy örömmel fogadtam a megtisztelő felkérést. Eddig koncerteken opera áriákat és operett részleteket énekeltem, illetve felléptem két musicalben: az Apáczai Csere János Elméleti Líceum diákjai által színpadra vitt Mozart! előadásban Arco grófót alakítottam (rendező: Lovassy Cseh Tamás; kórusvezető, az előadás zenei vezetője: Szabadi Ildikó; bemutató: 2018. július 10.); a Rómeó és Júliában Tybalt szerepét játszottam (rendező: Lovassy Cseh Tamás; kórusvezető, az előadás zenei vezetője Szabadi Ildikó; bemutató: 2019. július 12.). A Csárdáskirálynőben való debütöm különleges és megtisztelő lehetőség.”
Leopold Mária, Lippert-Weilersheim herceg feleségének szerepében Hary Judit, Operánk neves magánénekese debütál. A számtalan, nagy sikerrel megformált primadonna és szubrett szerep után ezúttal grande dame-ként láthatjuk a Kolozsvári Magyar Opera színpadán. Február 18-án és 19-én a Csárdáskirálynő Cecília hercegnőjét alakítja a művésznő. 
A zenekar élén Tompa Ábel fiatal karmester debütál. Tompa Ábel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzi tanulmányait, Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester növendékeként. 2021 óta a Magyar Állami Operaház karmester asszisztense. Karmesterként dolgozott a Győri, a Miskolci, a Karlovy Vary Filharmonikusokkal, illetve a Budafoki Dohnányi Zenekarral, a Duna Szimfonikusokkal és a Magyar Rádió Zenekarával. 2019-től 2021-ig a Vígszínházban tevékenykedett mint korrepetitor és hangszerelő. 2020-ban alapította saját zenekarát, a Budapest Orchestra Projectet, amellyel koncertezett a Budai Szabadtéri Színházban, valamint a Kolozsvári Magyar Napokon. 
A Csárdáskirálynő könnyed szépségét akkor tudjuk igazán megbecsülni, ha elképzeljük miféle borzalmak árnyékában született. Miközben Európában az első világháború tombolt, Kálmán Imre egy elszigetelt osztrák üdülőhelyen dolgozott élete – és a magyar operettirodalom – legsikeresebb művén. És talán az is hozzájárult az operett sikeréhez, hogy rengeteg bájjal és humorral szólt olyan problémákról, amelyek száz évvel ezelőtt életeket döntöttek romba: Kálmán szerelmeseit a társadalmi osztályok közötti áthághatatlan különbség választja el egymástól – szerencsére csak az utolsó felvonásig. 

KÁLMÁN IMRE
CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ 

Operett három felvonásban 

Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera ének-, zene- és balettkara, valamint a Tokos Zenekar

SZEREPOSZTÁS:
Leopold Mária, Lippert-Weilersheim hercege – Madarász Lóránt
Cecília, a felesége – Hary Judit (debüt)
Edvin – Zsigmond László (debüt)
Vereczky Szilvia - Barabás Zsuzsa
Kaucsianó Bóni gróf - Rétyi Zsombor
Stázi grófnő – Modra Noémi (debüt)
Kerekes Ferkó – Veress László
Miska - Ádám János
Tábornok - Gergely Arnold
Tonelli - Jakab Zoltán
Mérő - Gergely Elek
Endrei - Mányoki László
Karolina grófnő - Dula Gyöngyi
Krisztina grófnő - Popovici Zsófia
Lazarovics - Jakab Zoltán
Báró - Gergely Elek
Gróf - Mányoki László
Karmester - Berciu Samu
Kiss, közjegyző - Kovács Ferenc

Díszlettervező: Venczel Attila
Jelmeztervező: Szakács Ágnes
Koreográfus: Mîndruţiu Mihail
Karigazgató: Kulcsár Szabolcs
Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Korrepetitor: Incze G. Katalin, Nagy Gergő
Ügyelő: Lőrincz Norbert
Súgó: Kostyák Júlia
Rendezőasszisztens: Béres László

Vezényel: Tompa Ábel (debüt)
Rendező: Selmeczi György

Várjuk Önöket február 18-án, pénteken és 19-én, szombaton este fél héttől!
Kövessék intézményünk Facebook-oldalát és honlapját, ahol további információkat és érdekességeket teszünk közzé.
A jelenlegi közegészségügyi előírások értelmében az előadáson való részvétel feltétele az érvényes védettségi igazolás felmutatása. Az oltási igazolás letölthető a https://certificat-covid.gov.ro oldalról.
Az előadásra jegyek kaphatóak online az eventbook.ro oldalon, valamint az intézmény jegypénztáránál hétfőtől péntekig 10 és 14 óra között. A jegypénztár előadások előtt két órával nyit.