21
március
kedd/ 18:30
Claude Debussy

Pelléas és Mélisande

Pelléas és Mélisande
Bemutatóbérlet
Bemutató
Opera

,,Pelléas és Mélisande szomorú történetének alapelve az életben halandóvá kristályosodott testbe zárt lélek végtelen, körkörös vándorlása. Ez az opera kérdések által mesél. Nyitott gondolatok megbabonázó sokasága kísérti a hallgatót: milyen érzés egy sötét erdőben éjszaka, egyedül elvesztődni? Milyen érzés megfogni a kezét, milyen érzés követni azt, aki önnön bolyongásában rád talál? Hogy lehet bizalommal megfogni egy kezet, tudva, hogy az életben - és a halálban - az ember egymagában van?"

Szabó Emese, rendező

 

Claude Debussy
Pelléas és Mélisande
Opera öt felvonásban

A librettó Maurice Maeterlinck azonos című műve alapján készült

Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera ének- és zenekara

Félszcenírozott francia nyelvű előadás

 

 

Orvos / Pásztor

Cselekmény:

 

I. felvonás

Golaud, Arkel király egyik unokája az erdőben sétálva titokzatos fiatal lányra talál. A lány eltévedt, és siratja a tóba esett koronáját, de nem engedi, hogy Golaud felhozza azt számára. Hosszas unszolásra elárulja a nevét – Mélisande-nak hívják, és hajlandó Golaud-val tartani. A férfi feleségül veszi Mélisande-ot. Levélben beszámol  házasságáról féltestvérének, Pelléasnak. Anyjuk, Geneviéve felolvassa Golaud levelét nagyapjuknak, Arkel királynak, és arra kéri, fogadja az új házaspárt Allemond várában. A jólelkű uralkodó teljesíti a kérést.

 

II. felvonás

Pelléas és Mélisande, akik között lassan vonzalom szövődik, egy szökőkút mellett ülnek. Mélisande közben a Golaud-tól kapott gyűrűvel játszik. Amikor egy távoli óra delet üt, a vízbe ejti a gyűrűt. Abban a pillanatban, amikor a gyűrű a vízhez ér, Golaud leesik a lováról. Miközben Mélisande sebesült férjét ápolja, Golaud észreveszi, hogy felesége ujjáról hiányzik a gyűrű, és haragra gerjed. Zavarában Mélisande azzal védekezik, hogy egy tengerparti barlangban vesztette el, amikor kagylókat keresett a kis Yniold számára. Golaud megparancsolja neki, találja meg a gyűrűt, és ragaszkodik ahhoz, hogy Pelléast vigye magával. Miközben a hold fényénél keresik a gyűrűt, a földön három öreg alvó koldust pillantanak meg. Riadtan menekülnek vissza a várba.

 

III. felvonás

Mélisande szobája ablakában fésülködik. Pelléas, aki az ablak alatt áll, arra kéri, hagyja aláhullani a haját, hogy a karjába vehesse és simogathassa. Golaud tanúja lesz ennek, és megszídja őket ,,gyerekességükért”. A féltékeny férj a kastély alatti boltozatos, sötét pincébe viszi Pelléast egy mély ciszterna mellé, és figyelmezteti, tartsa távol magát a feleségétől, aki gyermeket vár. Később első házasságából való kisfiát, Ynioldot használja fel arra, hogy meglesse Pelléast és Mélisande-ot. Yniold azt mondja, hogy mindketten csak némán üldögélnek, Golaud-ot azonban ez nem nyugtatja meg.

 

IV. felvonás

Pelléas elhatározza, hgy elutazik a várból, és még egy utolsó találkozóra hívja Mélisande-ot. A féltékeny Golaud nem tud uralkodni magán, és felesége haját ráncigálva őrjöng. De Pelléasnak és Mélisande-nak sikerül még egyszer találkozniuk, és ezúttal megvallják egymásnak érzelmeiket. Golaud a sötétben kihallgatja őket, előront, és megöli féltestvérét.

 

V. felvonás

Arkel, Golaud és a doktor Mélisande ágyánál virrasztanak, aki, miután megszülte kislányát, haldoklik. Golaud-ot lelkifurdalás gyötri Pelléas meggyilkolása miatt, de a féltékenységétől sem tud megszabadulni: hitvese állapota ellenére a Pelléas iránti érzelmeiről, házastársi hűségéről faggatja. Mélisande azt feleli, hogy semmi rosszat nem tett, Golaud azonban nem hisz neki, és konokul megismétli a kérdést. Ezúttal azonban már nem jön válasz – Mélisande halott.