28
január
csütörtök/ 19:00
Venczel Péter-Orbán János Dénes

Búbocska

bubocska
Musical

Online előadás

Orbán János Dénes (író) és Csillag István (rajzoló) „ördögregénye” mind Erdélyben mind Magyarországon nagy sikert aratott ifjúsági könyv, amelyből bábjáték és ifjúsági színdarab is készült.

A Búbocska fejlődésregény: az esetlen, egyszarvú ördögfióka, az ördögoskola bukott kisdiákja megszökik a pokolból, új mostohája elől, és végigjárja a föld mesevilágát, ahol megtanulja mindazt, amit elmulasztott, öntudatos, talpraesett kisördöggé válik, és végül ő az, aki elejét veszi a pokol és a mennyország között készülődő újabb háborúnak.

A fordított mese, különleges helyszíneinek és figuráinak köszönhetően számtalan komikus elemmel szolgál, ugyanakkor hemzsegnek benne az intertextuális utalások, melyek a felnőttek számára is izgalmassá teszik a művet. Olyan szereplők sorjáznak benne, mint Belzebúb, a pokol belügyminisztere, Durumó, a hazugságügy-miniszter, Párméniusz, a mágus, Kombinéni, a szeszélyes vészbanya, Bugyborélia, a boszorkánypalánta.

A most első alkalommal bemutatásra kerülő Búbocska musical szövegkönyve a regény színpadi adaptációjának cselekményét követi, a dalszövegek a regény versbetéteiből és a szerző által ez alkalomra írt versekből állnak. A készülő előadás zenéjét az a Venczel Péter zeneszerző jegyzi, aki komponálta a nagysikerű, négy évadon keresztül játszott bábjáték zenéjét is, így már otthonosan mozog a mű világában.

A produkció rendezője Béres László, a Kolozsvári Magyar Opera művészeti tanácsadója, karmestere Kulcsár Szabolcs, díszlettervezője Bíró Nóra, jelmeztervezője Ledenják Andrea, koreográfusa pedig Jakab Melinda.

Az ősbemutató, amely a Kolozsvári Magyar Opera társulatának és a Gyulai Várszínháznak az együttműködésével jött létre – műfajában  ördögmusical. Egyrészt egy olyan fejlődéstörténet, amellyel minden fiatal azonosulhat, másrészt a felnőttek „elborzadva” ébredhetnek rá, hogy a Földön és a Pokolban sajnos ugyanaz a helyzet: mindkettőben emberi/ördögi játszmák sorozata zajlik.

 

Venczel Péter-Orbán János Dénes

 BÚBOCSKA
Ördögmusical három részben 
Készült Orbán János Dénes ördögregényéből

Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera ének-, zene-, és balettkara

 

Mefisztofélia
Bugyborélia
Góbiás Professzor
Párméniusz
Részeges Szelim
Bambuc Ördög
Ál Margarítát, Római Pápát és Hókusz Pókuszt

 

Az intézmény közösségi oldalain közvetített felvételek a Kolozsvári Magyar Opera archívumából származnak, az előadások kép- illetve hangfelvételének minősége az adott időszak technikai lehetőségeinek és eszközhasználatának függvényében változik.