Zenés Kalandok – nevelő hangverseny - Beszámoló

Image
A varázsfuvola gyerekeknek

A Kolozsvári Magyar Opera és a Kolozsvári Operabarátok Köre zenei mediációs programjának februári és áprilisi előadásain több mint 4000 diák vett részt.

Toadere Kovács Dalma karmester és zenei mediációs szakember irányításával 2022 januárjában pedagógusoknak és gyerekeknek szóló zenei oktatási programot indított a Kolozsvári Magyar Opera és a Kolozsvári Operabarátok Köre alapítvány. A pedagógusok és a résztvevő gyerekek a Romániai Nemzeti Kulturális Alap (The Administration of the National Cultural Fund) támogatásának köszönhetően ingyen vehettek részt a foglalkozásokon. A Kolozsvári Magyar Opera kezdeményezése egyedülálló – ez az első olyan intézmény az országban, amely zenei mediációs programjával ekkora diákközönséget szólít meg.

„A jövő komolyzene- és operaszerető generáció megalapozásának reményével indítottuk el a nevelő hangverseny sorozatot. Annak ellenére, hogy az előkészületi folyamat számtalan akadályt gördített elénk, a végeredmény a vártnál is sikeresebb. A Kolozsvári Magyar Opera és a Kolozsvári Operabarátok Körének hét nagytermi előadását több mint 4000 diák nézte meg nagy örömmel és őszinte érdeklődéssel. A pedagógusokkal fenntartott szakmai kapcsolat is arra a következtetésre juttat, hogy van értelme az ilyen típusú kezdeményezésnek. Ha művészeti és kulturális intézményeink, iskoláink és a szülők igazán akarják, sikerülni fog komolyzene értő, és kedvelő fiatal generációt nevelni.” – nyilatkozta Szép Gyula igazgató.
Toadere Kovács Dalma karmester, a projekt vezetője elmondta: „Számomra és a résztvevő zenészek, szólisták, a szervezőcsapat és mindazon tanárok számára, akikkel kapcsolatba kerültem a felkészítő műhelymunkák és az előadások alatt, felejthetetlen élmény volt a fiatal közönséget bevezetni a zene világába. Karmesterként és moderátorként felelősséget éreztem a két világ közti kapcsolattartásért: hihetetelen élmény volt a zenekarral való együttműködés és a személyes kapcsolattartás a közönséggel, amely során nem csak szóbeli segítséget nyújtottunk a diákoknak a zene könnyebb befogadásához, hanem lehetőségük nyílt arra is, hogy aktívan bekapcsolódjanak a színpadon történtekbe. Zenei mediációs programunknak az a lényege, hogy a közönség a zenekarral és szólistákkal együtt részt vesz a műsor alakulásában. Boldoggá tesz, hogy a projektnek Kolozsvár határain túl is visszhangja volt. A tanárok és a diákok visszajelzései egyaránt pozitívak, a bejelentkezettek létszámát tekintve (több ezer diák vett részt az előadásokon) egyértelmű, hogy van igény erre a típusú zenei képzésre is. Köszönöm Szép Gyula igazgató úrnak, hogy felkarolta ezt a projektet, és a tanítóknak, tanároknak a bejelentkezett tanintézményeknek, hogy bekapcsolódtak, hiszen nélkülük lehetetlen lett volna megvalósítani. Bízunk benne, hogy fiatal közönséggel együtt a következő évadban is folytathatjuk zenei kalandozásainkat.”
A pedagógusok és gyermekek előzetes bejelentkezés alapján vehettek részt a három részből álló képzésen: online műhelymunka a pedagógusoknak (2022. január 17-én és március 16-án), online oktatási anyagok bemutatása a középiskolás diákoknak, hangszerbemutató, zenész látogatás az oktatási intézményekben.
Az első foglakozáson 2022. február 7-én a 0-IV. osztályos gyerekek hallgatták meg Az Opera varázsa – A Varázsfuvola gyerekeknek című leckeelőadást. 
Áprilisban három korcsoportnak szervezett nevelő hangversenyeket és leckeelőadást az opera: 12-én 10 és 12 órai kezdettel az V–VIII. osztályos diákok vettek részt Antonín Dvořák IX. szimfóniáját bemutató, Egy európai Amerikában című nevelő hangversenyen. A IX-IIX. osztályos diákokat 13-án 10 órától Az Újvilágból című előadásra várták, amely szintén Antonín Dvořák IX. szimfóniáját ismerteti. Április 14-én, a nagy érdeklődésre való tekintettel, a 0-IV. osztályos gyerekek hallgatták meg két alkalommal Az Opera varázsa – A Varázsfuvola gyerekeknek című leckeelőadást.
A foglalkozások során a zeneművek új, korszerű zenepedagógiai, zenepszichológiai, zeneszociológiai, koncertpedagógiai, zenei- és társművészeti technikákkal, módszerekkel kerülnek bemutatásra. Ezek változatos, sokszínű, élményközpontú, hatékony és eredményes zeneközvetítést eredményeznek minden korosztály számára, valamint érthetővé és átláthatóvá teszik a gyerekek számára a művet, az előadást. A program a kreativitásra és az interakcióra épül. A bemutatott anyag összeállításának főbb szempontjai között szerepelt a résztvevők korosztálybeli sajátosságainak, zenei képzettségének, tanulási színtereinek figyelembevétele.
Alkotók:
Egy európai Amerikában / Az Újvilágból

Karmester és moderátor: Toadere Kovács Dalma
Rendező: Gombár Annamária
Antonín Dvořák: Mányoki László
Bariton: Peti Tamás Ottó
Hegedül: Gombár Dávid, Hunyadi Brigitta
Fellép a Kolozsvári Magyar Opera zenekara
Jelmeztervező: Ledenják Andrea
Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera zenekara

 
Az Opera varázsa – A Varázsfuvola gyerekeknek

Tamino: Bardon Tony · Pamina: Gebe-Fügi Renáta · Az Éj királynője: Kovács Eszter · Sarastro: Szilágyi János · Papageno: Laczkó V. Róbert · Papagena: Balázs Borbála · Mesélő: Laczkó V. Róbert 
Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera zenekara, valamint Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa 
Színpadkép: Ledenják Andrea, Venczel Attila · Jelmeztervező: Ledenják Andrea · Dramaturg: Toadere Kovács Dalma, Ștefana Țițeica · Ügyelő: Venczel Péter

Szervező: Kolozsvári Operabarátok Köre
Az előadás a Zenés kalandok oktatási program projekt része.
A projekt a The Administration of the National Cultural Fund társfinanszírozásával jöhetett létre, és nem feltétlenül képviseli a The Administration of the National Cultural Fund álláspontját. A The Administration of the National Cultural Fund nem vállal felelősséget a projekt tartalmáért, illetve a projekt eredményeinek felhasználásáért. Ez teljes mértékben a finanszírozás támogatottjának felelőssége.