Selmeczi György: BOLDOGASSZONY LOVAGJA

Image
Boldogasszony lovagja

2021. március 28-án, vasárnap 19 órától online előadássorozatunk következő részeként ismét egy rendkívüli kortárs művet láthatnak. 

Selmeczi György első vígoperája, a Boldogasszony lovagja a népi és egyházi hagyományokban, a zenei, irodalomi és képzőművészeti alkotásokban oly gyakran megjelenő Szent László lovagkirály alakja köré épül. Most először operaelőadás dolgozza fel legendáját.

A mű ősbemutatójára a Kolozsvári Magyar Opera és a budapesti Művészetek Palotája koprodukciójaként 2017. október 12-én került sor, Kolozsváron. 

A előadást Novák Eszter rendezte, vezényel Szabó Sipos Máté.

A cselekmény a Bátorfán felépült katolikus templom felszenteléskor játszódik. A falu lakói szeretnék László lovagkirálynak szentelni templomukat, ezért küldöttséget indítanak Nagyváradra a püspöki delegációhoz, hogy csodatetteit bemutatva előre mozdítsák a szentté avatási eljárást. A küldöttség csakhamar belefárad az elé állított kihívásokba és már majdnem lemond arról, hogy László királyról nevezzék el a templomot. Többszöri kísérlet után végül mégis sikerrel jár és a mű végén maga a püspök celebrálja a templomszentelési misét.
A zeneszerző az Erdélyi Figyelőnek adott interjújában elmondta, hogy régi vágya volt vígoperát írni. Amikor meghallotta Béres Attila Szent Lászlóról szóló rádiójátékát, azonnal tudta, hogy ez az a mű, amivel dolgozni szeretne, ez az ő igazi vígoperai szüzséje. A későbbiekben Béres Attila írta meg az opera librettóját is.
Hallgassák meg az alkotókkal készült beszélgetést az Erdélyi Figyelő YouTube-csatornáján.
A 2017-es kolozsvári bemutatót követően az előadás több helyszínen került bemutatásra, köztük a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon is. Ennek kapcsán a revizoronline.com kritikai portálon olvasható nagyinterjúban az alkotói folyamatra reflektálva így fogalmaz a zeneszerző: 
„Ez része volt az önmagammal való elszámolásnak: az opera műfajának minden szegmentumában érvényes darabot szerettem volna komponálni, és vígoperát korábban nem írtam. A Szirén fantasy volt, aztán jött a mélylélektani Spiritiszták, majd a történelmi témájú Bizánc, most a vígoperával próbálkozom, és ez hihetetlenül szórakoztat. Persze, egy operát megírni borzasztóan nagy munka, de jó játék is, és én nagyon szeretek játszani. Ugyanakkor színházi gondolkodó vagyok, műfaji paraméterek mentén építem föl a mű struktúráját, ami aztán megtelik zenével.”
Kövessék online közvetítésünket 2021. március 28-án, vasárnap 19 órától YouTube-csatornánkon és Facebook-oldalunkon.

Az előadás a közzétételtől számítva 24 órán át lesz elérhető.