Eseménydús, színes évadot zárt a Kolozsvári Magyar Opera

Image
előadás

Értékmegőrző és értékteremtő feladatát az Opera a 2022-2023-as évadban is folytatni kívánta olyan produkciók bemutatása révén, amelyek által nyitni tudtunk a civil társadalom felé, az ízlésformálás, a nevelés, az alkotói magatartásra való ösztönzés nemes feladatát is ellátva. Az elmúlt évadot ősbemutatók, vendégelőadások, gyermekeknek és felnőtteknek kínált izgalmas programok, az Opera Napok tették rendkívül színessé. Ez az évad egyébként a körültekintő és következetes műfaji kísérletezés jegyében telt el – az első bemutatótól az utolsó rendezvényig, sőt bizonyos értelemben ennek az égisze alatt készülünk a következő évadra is.

Az elmúlt évadban két ősbemutatóra és három premierre került sor a Kolozsvári Magyar Operában, egy magyarországi turné, valamint számos sikeres belföldi előadás mellett. Ezenkívül az opera-, balett- és operettirodalom olyan elismert műveit tűzte repertoárra az Opera, mint: Bánk bán, Rigoletto, Carmen, Bohémélet, Pillangókisasszony, Tosca, Don Giovanni, Szerelmi bájital, Boldogasszony lovagja, János vitéz, Raymonda, Notre Dame-i toronyőr, A denevér, Csárdáskirálynő, Marica grófnő és A cirkuszhercegnő.

Második alkalommal került megrendezésre a Magyar Opera és a Kolozsvári Operabarátok Köre egyesület által megszervezett Opera Napok. Intézményünk ezúttal is rendkívüli kiállítással készült Levelek az Operának címmel (kurátor: Sófalvi Emese), amely a közönség által az Állami Magyar Operának címzett levelekből kirajzolódó személyes történeteket mutatta be.

A rendezvényen sor került társulatunk tagja, Horváth Erika Operák női szemmel című könyvének bemutatójára, valamint a kötetben megjelenő, Kürti Andrea illusztrációiból készült kiállításra. A könyvbemutatót Ligeti-Kurtág-Eötvös koncert zárta. Fellépett Szőcs Kristóf és Dávid-Kacsó Soma. Orbán 75 címmel Bátori Éva, Kincses Margit, Bíró Ágnes, Selmeczi János és Selmeczi György estje igazi komolyzenei csemegének bizonyult. A zenekedvelők szeptember 6-án tekinthették meg az Orbán György zeneszerző tiszteletére rendezett hangversenyt. A gyermekek zenei nevelése érdekében  Bak Márta és Bárdos Réka tanítók tartottak játékos foglalkozásokat az intézményben, míg Dr. Csákány Csilla a zenekritika-írás rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket. Az Opera Napok fénypontja szeptember 7-én Selmeczi György Veron című kétfelvonásos operájának ősbemutatója volt (vezényelte: Cser Ádám, rendezte: Szabó Máté). Az eseménysorozat a kolozsvári városháza támogatásával jött létre.

Már az évad elején kiemelkedő eseményre került sor, miszerint szeptember 24-én Magyar Örökség-díjjal tüntették ki a kolozsvári operaházat a budapesti Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

A Sándor Mátyás című nagyszabású musical volt a második ősbemutatója az intézménynek, október 20-án. Szemenyei János-Cseh Dávid Péter-Mikó Csaba-Kerényi Miklós Gábor Jules Verne azonos című regénye nyomán alkotott kortárs magyar zenés színpadi művet az operaház számára. Az előadást  Kerényi Miklós Gábor Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas rendező állította színpadra. A premiert Kulcsár Szabolcs vezényelte.

November 27-én a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban vendégszerepelt a kolozsvári társulat Gioacchino Rossini vígoperájával, A sevillai borbéllyal. Az előadást Szabó Emese vitte színre, Nagy Gergő dirigálta.

Közel háromszázötven gyermek és több mint nyolcszáz néző együttesen énekelte a Mennyből az angyalt a Takács Aranka által rendezett Gyermekkarácsony elnevezesű jótékonysági koncerten, ahol Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa mellett a helybéli iskolák kórusai is bemutatkozhattak.

A hagyománykövető óévbúcsúztató Kivilágos virradatig című zenés-táncos kabaréműsornak ezúttal is nagy sikere volt (vezényelte: Kulcsár Szabolcs, rendezte: Gombár Annamária).

Február 18-án Családi napot tartottak az Operában, ahol a jelmezbemutató, arcfestés, hangszersimogató, tánc- és zsonglőroktatás, könyv-sarok és kézműves foglalkozások mellett W.A. Mozart A varázsfuvola gyermekeknek című előadást tekinthette meg a közönség (karmester és moderátor: Toadere Kovács Dalma, rendező: Gombár Annamária). A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Sikeres országos turnét tudhat maga mögött az intézmény balettkara!  Március 6 és 17 között baletteseink Románia tizenkét városában léptek fel a Vlad Sebastian táncművész által koreografált és rendezett, Venczel Péter szerezte Notre Dame-i toronyőr című balettelőadással.

A jelentős események sorát folytatta a 2023. márciusában bemutatásra kerülő Pelléas és Mélisande Szabó Emese rendezésében. Claude Debussy művét Tompa Ábel dirigálta.

Április elején Székelyudvarhelyen vendégszerepelt a társulat Pietro Mascagni Parasztbecsület című művével, amelyet Jankó Zsolt vezényelt és koncert formájában adtak elő. Ugyancsak ebben a hónapban zenei mediációs programot szervezett elemi és általános iskolás diákoknak az Opera Toadere Kovács Dalma karmester és moderátor irányításával. Ennek keretében Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliskájának rövidített változatát mutatták be, majd Gaetano Donizetti Don Pasquale című vígoperáját tekinthették meg a fiatalok.

A 2022-2023-as évad utolsó, májusi bemutatóját Selmeczi György jegyzi, aki Giuseppe Verdi Aida című négyfelvonásos operáját vitte színre az intézmény nagytermében. Vezényelt: Horváth József. Az előadás látványterve Gothár Péter Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező nevéhez fűződik.

Június 10-én nagy sikerrel lépett fel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Szomor György-Pejtsik Péter-Miklós Tibor szerzőhármas darabjával, a Báthory Erzsébet musical-operával a társulat (vezényelte: Kulcsár Szabolcs, rendezte: Bagó Bertalan).

Bartók Béla remekműveivel, A kékszakállú herceg várával (rendezte: Selmeczi György, vezényelte: Jankó Zsolt) és a A csodálatos mandarinnal (rendezte és koreografálta Jakab Melinda, vezényelte Jankó Zsolt) kapott meghívást a Kolozsvári Magyar Opera a Bukaresti Nemzeti Opera szervezésében június 16 és 24 között zajló Bukaresti Operafesztiválra.

Az OPERA APERTA 2023-as fesztivál keretén belül Kolozsvár főterén lépett fel a társulat június végén Pietro Mascagni Parasztbecsületével és Ruggero Leoncavallo Bajazzók című operájával. A Szabó Emese rendezte produkciókat a főtéri színpadra alkalmazta Jancsó Hajnal. Az előadásokat Jankó Zsolt vezényelte.

Szimfonikus rockkoncerttel zárta az évadot a Kolozsvári Magyar Opera. A közönség szimfonikus hangszerelésben a legismertebb magyar rockzenekarok slágereit hallgathatta meg. A koncert zenei vezetője és rendezője Kondrát Csaba volt, karmestere pedig Kulcsár Szabolcs.

Hogy minél többen magukénak érezzék rendezvényeinket, a gyermekek és fiatalok komolyzenei nevelése érdekében operára és komolyzenére hangoló programokat szerveztünk: a Mesés opera-sorozatot,  leckeelőadásokat, a Rhédey Opera Esteket.

Nagy lendülettel kezdi a 2023-2024-es évadot a társulat, ha csak a szeptemberi  George Enescu Nemzetközi Fesztiválon való részvételt, illetve a már hagyományossá vált csíkszeredai mini-évadot említjük. A következő operaévadban is gazdag repertoárt ajánlunk Önöknek, ahol a sokszínű kínálatból mindeki megtalálhatja majd a hozzá közelálló műfajt!

Ezúton köszönjük minden kedves nézőnknek, hogy jelenlétükkel és érdeklődő figyelmükkel folyamatosan megtiszteltek minket. Kellemes nyári szünetet kívánunk, és szeretettel várjuk Önöket szeptemberben!