CentriFUGA erdélyi koncertkörút

Image
kájoni kódex


A CentriFUGA Kortárs Zenei Műhely 2013 őszén alakult. Megalakulását számos közös munka, közös projekt előzte meg, mígnem végül 2014 február 16-án a jelenkor egyik leghangsúlyosabb fiatal kortárs zenei társulása nagy sikerrel debütál a budapesti FUGA Építészeti Központban. Alapító tagjai Kedves Csanád, Tornyai Péter, Rajk Judit és Balogh Máté. A csoport céljai között első sorban az új magyar zenei élet gondozása, valamint az érdemes fiatal alkotók, előadók összevonása szerepel, mely műhelymunkák során gyakran a társművészetek bekapcsolása is igen fontos szerepet játszik egyes produkciókban. A hagyomány teljes értékű tiszteletben tartásával új utak, lehetőségek, gondolkodásmódok megtalálása, értelmezése, megjelenítése, feltárása és bemutatása az említett művészek közös fókuszpontjának alappillére.

Az évek során egyre szélesebb körben váltak aktívvá a fővárosi illetve környékbeli művészek e csoportosulásban, a döntésekhez, működéshez új tagok csatlakoztak, de ha átfogó módon kellene számadást adni, összességében mára már több, mint 100 előadó és 40 zeneszerző munkássága jelenik meg stabilan a CentriFUGÁban, egyfajta ciklikusságban, projekttől és koncepciótól függő mechanizmusban. A bázis ugyan a FUGA, ám egyes produkciók ellátogatnak más helyekre, így például Erdélybe is.
A korábbi (covid előtti) években lezajlott sikeres erdélyi koncertkörutak folytatásaként 2024-ben a csapat - projektbe aktualizált része - ismét útnak indul, ezúttal Csíkszereda, Kolozsvár és Nagyvárad állomásokat érintve, mely koncertek záróakkordjaként a műsor Budapesten is felcsendül majd. Alap tematikának kifejezetten erdélyi témát választottak, a sokak számára oly kedves Kájoni-kódexet, a régóta tervezett, tiszteletteljes zenei kincs mikroszkopikus analízisének színpadra helyezése mellett, direkt és indirekt módon a helyi kulturális erőket megszólítva, a budapesti új zene külhoni missziójának közös konceptuálása valamint létrehozása kapcsán. Minden új zenemű reflexió a kódexre, avagy konkrét továbbgondolása egyes benne lelhető két- vagy többszólamú kompozíciónak.

 

Az eseményre a belépés díjtalan.

 

Műsor:
KÁJONI-KÓDEX: Áthangszerelt művek
SZIGETI Máté: Kájoni út*
SÁNDOR László: Aspersus est*
BALOGH Máté: Pantomime Kajonique*
SZŐCS Márton: Hommage à K. Cs.*
HORVÁTH Bálint: Messias iam venit*
KEDVES Csanád: Olam Aher*
TORNYAI Péter: Index Caioni*
*ősbemutató (erdélyi koncertkörút keretében)

Előadják:
SZATZKER Zsanett – harmonika
SZALAI András – cimbalom
SÁNDOR László – hegedű
TORNYAI Péter – brácsa
ARADINÉ-AGÁRDI Eszter – cselló
HORVÁTH Bálint – zongora
Vezényel: KEDVES Csanád