12
január
csütörtök/ 18:30
Giacomo Puccini

Pillangókisasszony

Pillangókisasszony 4
Opera

A szövegkönyv alapja John Luther Long 1898-ban megjelent elbeszélése, melyből David Belasco írt drámát. Ezt a darabot látta Puccini Londonban, rögtön megtetszett neki a téma, és Ricordival meg is szereztette a megzenésítés jogát. Az opera lassan készült, Puccini a többéves munka alatt autóbalesetet szenvedett, majd cukorbeteg is lett.

Hogy hiteles japán zenét írhasson, Puccini lehetőségei szerint alaposan utánajárt a japán hangzásvilágnak: felkereste a Viareggióban nyaraló japán követ feleségét, aki népdalokkal ismertette meg; valamint Milánóban egy ott fellépő japán színésznő énekét is tanulmányozta.

A látszólag sikertelen bemutató után a zeneszerző átdolgozta és lerövidítette a túlságosan hosszú művet. (Ennek az eredeti, hosszabb verziónak egyes részeit Frédéric Mitterrand 1995-ös, 129 perces filmjében hallhatjuk.) A prömieren a Sonzogno kiadó pusztán a Ricordinak akart keresztbe tenni, ezért fizetett kifütyülőket alkalmazott. Ezután a buenos airesi és londoni bemutató már meghozta a sikert. 1906. május 12-én a budapesti bemutatón a zeneszerző maga is jelen volt.

Puccini legszemélyesebb műve a világ operaházainak egyik legjátszottabb darabja.

Forrás: operakalauz

 

Giacomo Puccini
Pillangókisasszony
Opera három felvonásban
Szövegét D. Belasco és J. L. Long nyomán írta: L. Illica és G. Giacosa

 

 

Pinkerton F.B.
Császári biztos

 

Cselekmény:

I. felvonás:

Nagaszaki, 1904 körül. Pinkerton, az amerikai tengerésztiszt kibérelt egy kis házat, amelyben új, japán feleségével, a tizenöt esztendős Butterflyjal (Cso-cso-szán) akar élni. Az esküvőjüket a lány nagybátyja zavarja meg, aki megátkozza őt, mert ősei vallását elhagyva keresztény hitre tért, de azután a fiatal pár szerelmesen készülődik első, kettesben töltött éjszakájára.

II. felvonás:
1. rész:
Évekkel később. Röviddel esküvőjük után Pinkerton elhagyta Butterflyt, és visszatért Amerikába. Butterfly, aki közben megszülte fiukat, bizakodva várja őt vissza. Sharpless, az amerikai konzul levelet kap a tiszttől, amelyben közli vele, hogy időközben feleségül vett egy amerikai hölgyet, és most vele együtt visszatér Nagaszakiba. A konzulnak nincs szíve elmondani mindezt Butterflynak, aki továbbra is meg van győződve férje hűségéről. Ágyúszó jelzi Pinkerton hajójának érekzését – a fiatalasszony férje fogadására készül.

2. rész:
Amikor Pinkerton – amerikai felesége, Kate kíséretében – megérkezik, Butterfly alszik. Pinkerton elmegy, nincs bátorsága szembenézni azzal, akit hűtlenül elhagyott. Amikor Butterfly fölébred, Kate-et, a szolgálóját, Szuzukit és Sharplesst találja ott. Rá kell döbbennie, hogy Pinkerton újra megházasodott, és a férfi nem fog Japánban maradni. Beleegyezik, hogy odaadja közös gyermeküket, ha maga Pinkerton jön érte. Ezután kéri, hogy egyedül maradhasson, majd rituális öngyilkosságot követ el – Pinkerton, a fiatalasszony nevét kiáltozva, már késve rohan be a szobába.