12
január
csütörtök/ 18:30
Giacomo Puccini

Pillangókisasszony

Pillangókisasszony 4
Opera

Cselekmény
(átdolgozott változat)

I. felvonás
Nagaszaki, 1904 körül. Pinkerton, az amerikai tengerésztiszt kibérelt egy kis házat, amelyben új, japán feleségével, a tizenöt esztendős Butterflyjal (Cso-cso-szán) akar élni. Az esküvőjüket a lány nagybátyja zavarja meg, aki megátkozza őt, mert ősei vallását elhagyva keresztény hitre tért, de azután a fiatal pár szerelmesen készülődik első, kettesben töltött éjszakájára.

II. felvonás
1. rész
Évekkel később. Röviddel esküvőjük után Pinkerton elhagyta Butterflyt, és visszatért Amerikába. Butterfly, aki közben megszülte fiukat, bizakodva várja őt vissza. Sharpless, az amerikai konzul levelet kap a tiszttől, amelyben közli vele, hogy időközben feleségül vett egy amerikai hölgyet, és most vele együtt visszatér Nagaszakiba. A konzulnak nincs szíve elmondani mindezt Butterflynak, aki továbbra is meg van győződve férje hűségéről. Ágyúszó jelzi Pinkerton hajójának érekzését – a fiatalasszony férje fogadására készül.

2. rész
Amikor Pinkerton – amerikai felesége, Kate kíséretében – megérkezik, Butterfly alszik. Pinkerton elmegy, nincs bátorsága szembenézni azzal, akit hűtlenül elhagyott. Amikor Butterfly fölébred, Kate-et, a szolgálóját, Szuzukit és Sharplesst találja ott. Rá kell döbbennie, hogy Pinkerton újra megházasodott, és a férfi nem fog Japánban maradni. Beleegyezik, hogy odaadja közös gyermeküket, ha maga Pinkerton jön érte. Ezután kéri, hogy egyedül maradhasson, majd rituális öngyilkosságot követ el – Pinkerton, a fiatalasszony nevét kiáltozva, már késve rohan be a szobába.

 

Giacomo Puccini

Pillangókisasszony

Opera három felvonásban
Szövegét D. Belasco és J. L. Long nyomán írta: L. Illica és G. Giacosa

 

 

Pinkerton F.B.
Császári biztos