27
június
vasárnap/ 18:00
Kálmán Imre

Marica grófnő

Marica grófnő
Operett

Egy hibáján kívül pénz nélkül maradt ifjú gróf, aki gazdatisztnek áll; egy rátarti grófnő, aki megelégelte a hozományvadász udvarlókat; az ifjú gróf jólelkű húga; egy kitalált vőlegény, aki egyszer csak testet ölt. Mi a közös ezekben a szereplőkben? Előbb-utóbb valamennyien szerelmesek lesznek, különböző bonyodalmakba keverednek, hogy végül egymásra találjanak. Főként pedig: valamennyien nagyon tudnak mulatni.

 

Kálmán Imre

Marica grófnő

Operett három felvonásban

Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera ének-,  zene- és balettkara

 

Rottenbiller Marica grófnő
Erdődy Wittenburg Péter gróf
Erdődy Liza grófnő
Báró Zsupán Kálmán
Dobesitsch Móricz herceg
Ilka baronesz
Lajcsi, cigányprímás
Lidi, cigányjósnő
Mihály bácsi
Kudelka bácsi
Díszlet- és jelmeztervező
A díszletet felújította
Jelmezfelújítás
Karigazgató
Koreográfus
Szólisták táncmestere
Rendezőasszisztens
Az eredeti bemutató rendezője

 

Cselekmény

I. felvonás:

Egy Kolozsvárhoz közel fekvő birtoknak Marica grófnő a tulajdonosa. Gazdatisztje, álnéven, a tönkrement Tasziló gróf, aki húga kelengyéjére gyűjt pénzt. Marica már unja a társaságbeli férfiakat, mind csak a pénzét akarja. Kitalálja, hogy van egy vőlegénye, aki gróf és Zsupán Kálmánnak hívják (vö. Cigánybáró). Csakhogy tényleg létezik ezen a néven egy mulatságos figura. Kisvártatva meg is jelenik és nagy galibát kelt. Egy cigánylány megjósolja Maricának, hogy nemsokára gazdag, főrangú vőlegénye lesz. Marica úgy véli, kastélyában marad, mert itt nincs veszélynek kitéve.

II. felvonás:

Tasziló beleszeret Maricába, ezt megírja egy barátjának. Marica a levél alapján rájön, hogy egy elszegényedett mágnás a gazdatisztje, ezért a társaság előtt hozományvadásznak nevezi őt. Aztán rájön, hogy Tasziló az ő érdekeit szolgálja, de ekkor már minden hiába, elrontotta a dolgot. 


III. felvonás:

Szerencsére tudomást szerzett a történtekről egy bájos öreg hercegnő is, aki Tasziló nagynénje, és mindent helyrehoz. Marica és Tasziló lett az egyik, Zsupán és Liza a másik boldog pár.