20
december
vasárnap/ 19:00
Szirmai Albert

Mágnás Miska

Mágnás Miska
Operett

 

Az operett örök érvényű, mindig képes megújulni a kor elvárásai szerint, üzenete mindig sugároz tanulságokat aktuális politikai szerkezetek és élethelyzetek számára. Ettől élő és nagy sikernek örvend a mai napig is. A 100 éves Mágnás Miska különleges módon kötõdik Kolozsvárhoz. Az 1916-os Király Színházi bemutatója után ugyanabban az évben Kolozsváron is bemutatásra került a Nemzeti Színházban, majd a Janovics Jenő által alapított kolozsvári Corvin stúdióban elkészült az első Mágnás Miska némafilm Korda Sándor rendezésében, Berky Lilivel a főszerepben. Slágerei, amelyek operett szinten unikátumnak számítanak, még a bemutató előtt ismertté váltak. Fedák Sári a premieren úgy énekelte a számára írt Hoppsza Sárit, hogy a közönség már jól ismerte azt, nemhiába a mai napig egyik emblematikus operettslágere a darabnak. Szirmai Albert zenéje csodálatosan formálható, alkalmazható különbözõ helyzetekre, könnyen alakítható annak érdekében, hogy friss köntösben, méltón szolgálja az éppen aktuális rendezés közvetítenivalóját. Karmesterként ezen dolgozom évek óta. Zenei csemegeként, az új Mágnás Miska előadásunkban Szirmai két kevésbé ismert operettjébõl, az Alexandrából és a Mézeskalácsból is felcsendül majd egy-egy sláger. Remélem, hogy a nagyvilágban regóta mûködõ minõségi elvárásoknak megfelelõen leporolt és felfrissített operett, a mai kor szellemében színre vitt Mágnás Miska, méltó utódja lesz rekordnézettségű elődeinek. Mert megérdemli. Isten éltessen, Mágnás Miska!


Kulcsár Szabolcs

karmester

 

Online előadás

Szirmai Albert

 Mágnás Miska

Operett három felvonásban

Szövegkönyv: Bakonyi Károly

Dalszövegek: Gábor Andor

Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera ének-, zene- és balettkara

 

Korláthy gróf
Stefánia, a felesége
Rolla, a lányuk
Baracs, mérnök
Jella grófnő
Marica grófnő
Pixi gróf
Marcsa, szolgálólány
Miska, lovász
Leopold, komornyik

 

Cselekmény:

 

I. felvonás:

Korláthy gróf kastélyában nevetségessé akarják tenni Baracs Ivánt, erre az frakkba öltözteti lovászát, Miskát, és Tasziló grófként mutatja be az úri társaságnak.


II. felvonás:

Baracs szerelme, Rolla grófnő is táncol Miskával, erre Baracs leleplezi ,,Tasziló grófot". Rolla el akarja kergetni Baracsot, de belép Marcsa, Miska szerelme, és megmagyarázza Rollának, hogy a valódi szerelemért meg kell küzdeni. Miska botrányok sorozatát keveri: Baracs grófnőnek öltözteti Marcsát és megkéri, hogy vigye el innen Miskát. Ennek veszekedés lesz a vége. Baracs jól beolvas az álszent társaságnak és távozik. Miskát és Marcsát visszakergetik a munkájukhoz.


III. felvonás:

Rolla meg akar szökni Baraccsal, de Marcsa megakadályozza és elbújtatja a grófnőt, viszont a szülőknek azt mondja, hogy valóban megszökött. A helyzet tisztázódik, a grófi szülők hozzájárulnak Rolla és Baracs házasságához, Miska jutalomból lovászmester lesz.