22
február
szombat/ 18:00
Giuseppe Verdi

A lombardok

Lombardok
Opera

I. felvonás

Pagano, aki zarándokúton vezekelt, amiért sógornője iránti bűnös vonzalmában meg akarta ölni fivérét, Arvinót, most hazatér Milánóba. Megbékél a családdal, és minden jóra fordulhatna, ha nem uralkodna el rajta a szenvedély: ismét Arvino életére tör. Ám helyette fatális módon az apját öli meg, és emiatt szörnyű lelkifurdalás gyötri.

II. felvonás

A lombard sereget Arvino vezeti Antiochia ellen, ahol leányát Giseldát a muzulmánok fogva tartják. A vezér a seregbe szólít egy környékbeli remetét, hosszan tanácskozik vele, de nem veszi észre, hogy az valójában a saját vezeklő fivére. Arvino kiszabadítja Giseldát, aki csak kárhoztatni tudja szabadítóit, amiért annyi fogvatartóját megölték, köztük - mint hiszi - szerelmesét, Oronte muzulmán herceget is.

 III. felvonás

A Jeruzsálem felé tartó keresztesek táborába betör Oronte, és megszökteti Giseldát. Arvino katonái üldözőbe veszi őket, és Oronte halálos sebet kap. Halála előtt a remete kezévől fölveszi a keresztséget.

IV. felvonás

Az elcsigázott keresztesek már hitüket vesztenék, mikor Giselda álmot lát: megjelenik előtte Oronte, és arra buzdítja, vezesse a sereget Jeruzsálem felé. A döntő csatában a remete halálos sebet kap. Mikor Arvino letérdel a haldokló mellé, a remete - Pagano - fölfedi kilétét, és a két fivér megbékél.

Giuseppe Verdi

A lombardok

Opera négy felvonásban

Szövegkönyvét Temistocle Solera írta Tommaso Grossi eposza alapján

Giselda szerepében Balázs Borbála debütál

Műsorfüzet

 

Arvino
Pagano/Eremita
Díszlettervező
Hegedűszóló
A díszlettervező munkatársa
A jelmeztervező munkatársa
Mozgásművész
Karigazgató
Súgó
Ügyelő
A rendező munkatársa
Vezényel
Rendező