13
december
vasárnap/ 19:00
Kálmán Imre

A bajadér

Bajadér
Operett

Kálmán Imre operettjének ősbemutatója már szinte egy évszázaddal a hátunk mögött van, hiszen a művet 1921-ben játszották először Bécsben. A különleges dallamok, a humorral fűszerezett vallomásos duettek a folyamatosan változó házassági ajánlatok történetét varázsolják felejthetetlenné.

A Párizsi Operettszínház páholyfolyosóján induló történet nem kevés bonyodalommal jár. A központi szál Radjami, az indiai herceg és egy énekesnő, Odette kapcsolata köré szerveződik, akiknek szerelmi története politikai akadályokba ütközik. A hercegnek ugyanis a spanyol-indiai béke megtartása érdekében a számára ismeretlen infánsnővel kellene házasságot kötnie, de ő senki tanácsára nem hajlandó lemondani szerelméről. Hogy megelőzzék a hadiállapot kialakulását, a két nagykövet tervet sző a pár szétválasztására: meghívják a francia társulatot - és így Odette-et - Indiába, hogy a herceg is velük tartson a hajón, és így hazacsalhassák. Az útra csatlakozik hozzájuk az elbűvölő hölgy néhány rajongója, még jobban összekuszálva a szálakat. Hogy a történet végén ki és kit vár az oltárnál? Ez csak a fedélzeten derül ki...

 

Online előadás

Kálmán Imre
A bajadér
Operett két felvonásban

Julius Brammer és Alfred Grünwald szövegkönyvét Kolozsvári Andor és Kubinyi Ernő fordította, a Kolozsvári Magyar Opera számára átdolgozta: Moravetz Levente

 

Radjami, Lahore hercege
Darimonde Odette
St. Cloche Napóleon
La Tourelle Fülöp, csokoládégyáros
Marietta, a felesége
Carambolina, spanyol táncosnő
Pimpili, zeneszerző
Tárkány, szövegíró
Trebizende, színházigazgató
Hernandes Campuestos de Toro, Spanyolország nagykövete.
Jayawant, India párizsi nagykövete
Johnson, hajóskapitány
Radjami szárnysegéde
Mixer – lány
Páholynyitogató
Radjami háznagya

 

Cselekmény:

I. felvonás:

Radjami lahorei herceg a mulató európaiak életét éli Párizsban. Megtetszik neki Odette, a primadonna, akibe beleszeret.

II. felvonás:

A herceg palotájában, misztikus környezetben vagyunk. Radjami kierőszakolja Odettetől, hogy írjon neki egy szerelmes levelet. Ám a művésznő csak játékból írja meg azt a levelet. Ezt a herceg nem hiszi el.

III. felvonás:

Csak akkor kezd hinni, amikor lejátsszák előtte A Bajadér című revü-operett befejezését, amely szerint a darabbeli herceg és primadonna összebékülnek, és belátja a fejedelem, hogy színházi játék áldozata lett és Odette meg a herceg az életben is egymáséi lesznek.