26
szeptember
csütörtök/ 18:30
Giuseppe Verdi

A lombardok

Lombardok
Opera

Opera négy felvonásban

Szövegkönyvét Temistocle Solera írta Tommaso Grossi eposza alapján

 

I. felvonás

Pagano, aki zarándokúton vezekelt, amiért sógornője iránti bűnös vonzalmában meg akarta ölni fivérét, Arvinót, most hazatér Milánóba. Megbékél a családdal, és minden jóra fordulhatna, ha nem uralkodna el rajta a szenvedély: ismét Arvino életére tör. Ám helyette fatális módon az apját öli meg, és emiatt szörnyű lelkifurdalás gyötri.

II. felvonás

A lombard sereget Arvino vezeti Antiochia ellen, ahol leányát Giseldát a muzulmánok fogva tartják. A vezér a seregbe szólít egy környékbeli remetét, hosszan tanácskozik vele, de nem veszi észre, hogy az valójában a saját vezeklő fivére. Arvino kiszabadítja Giseldát, aki csak kárhoztatni tudja szabadítóit, amiért annyi fogvatartóját megölték, köztük - mint hiszi - szerelmesét, Oronte muzulmán herceget is.

 III. felvonás

A Jeruzsálem felé tartó keresztesek táborába betör Oronte, és megszökteti Giseldát. Arvino katonái üldözőbe veszi őket, és Oronte halálos sebet kap. Halála előtt a remete kezévől fölveszi a keresztséget.

IV. felvonás

Az elcsigázott keresztesek már hitüket vesztenék, mikor Giselda álmot lát: megjelenik előtte Oronte, és arra buzdítja, vezesse a sereget Jeruzsálem felé. A döntő csatában a remete halálos sebet kap. Mikor Arvino letérdel a haldokló mellé, a remete - Pagano - fölfedi kilétét, és a két fivér megbékél.

Fotók: Szabadi Péter és Biró István 

Arvino
Pagano/Eremita
Giselda
Hegedűszóló
Díszlettervező
A díszlettervező munkatársa
Jelmeztervező
A jelmeztervező munkatársa
Mozgásművész
Karigazgató
Koncertmester
Súgó
Ügyelő
A rendező munkatársa
Vezényel
Rendező