Virginia Zeani ünnepi hónap a romániai operaházakban

Virginia Zeani Anniversary.jpg

A kritikusok és a közönség által egyaránt imádott, a nemzetközi tudományos világ által nagyra tartott operacsillagot, Virginia Zeanit ünneplik Romániában a Virginia Zeani Királyi Operafesztivál és a Kolozsvári Román Opera kezdeményezésére Románia-szerte. Minden nemzeti operaházunk Virginia Zeaninak szentel előadásokat októberben, abban a hónapban, amikor a L’Assoluta 96. születésnapját ünnepli. Október 10–31. között a világ operajátszásának fejlődéséhez való hatalmas hozzájárulásáért és a kultúra szolgálatában világszerte végzett értékes munkájáért tisztelegnek a legendás művésznő előtt. 

A 30 év óta a nagy nemzetközi színpadok prima donna assolutájának, az Indiana University (Egyesült Államok) professor emeritusának életműve mérföldkő a kultúrában, és ő hazánk egyik legerősebb kulturális szimbóluma. Craiova, Konstanca, Temesvár, Bukarest, Brassó, Galați, Kolozsvár és Iaşi együtt tiszteleg az október 21-én, a Maros megyei Solovăstru faluban született művész fényes karrierje előtt. A Virginia Zeani asszony iránti szeretetből és mérhetetlen tiszteletből az Állami Filharmónia és a Nagyváradi Görögkatolikus Egyházmegye, a legendás szoprán szakmai karrierjének következetes támogatói, csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez. 

„A Kolozsvári Román Opera, Európa egyik tekintélyes kulturális intézménye és Románia első operaháza számára különleges kiváltság és küldetés, hogy továbbvigye az emblematikus erdélyi személyiség kiválóságának nemzeti és nemzetközi jelentőségű üzenetét. Tisztelettel adózunk a szenvedély által formált, hatalmas hangnak és a magas szakmai és erkölcsi értékek által vezérelt, példaértékű szakmai pályafutásnak. Hiszen ezáltal magát az operát ünnepeljük, tisztelegve egy olyan legenda előtt, amelyben a múlt század lírai színházának összes színeváltozása találkozik. Küldetésünk, hogy megosszuk ezt a kegyet, és ezt örömmel is tesszük, különösen most, felidézve egy olyan művész lenyűgöző pályafutását, akinek nagyszabású álma és műveltsége elvarázsolta az egésu világot – miközben a művész megőrizte a maga alázatát, kedvességét és a mások iránti szeretetét. Remélem, hogy ez a varázslatos szimbólum ismét sok embert hoz össze, még ha csak a kibertérben is, a zene és a szépség iránti szeretet égisze alatt.”

Dr. Florian Estefan egyetemi adjunktus,
a Kolozsvári Román Opera főigazgatója

Ünnepeljük ezt a pillanatot, bízva abban, hogy az operaművészeket nem érinti az évek múlása, és hogy a színpadon egykor oly ragyogó személyiség örökké fiatal marad! Smaragdzöld szemével és szenvedélyt sugárzó színpadi bájával Virginia Zeani, az „operaház Sarah Bernhardtja” érintetlenül őrizte meg a hírnevét a világ operajátszásának nagy dívái korszakában. Maria Callas maga mondta egyszer, hogy Virginia Zeani az egyetlen operaénekes a világon, aki képes őt megindítani. Nevezetesek angliai fellépései II. Erzsébet brit királynő koronázásának évében, és művészi pályafutása során szoros kapcsolatokat ápolt a Monaco hercegséggel. Francis Poulenc zeneszerző személyesek neki írt operát, Fárúk egyiptomi király kitüntette, és ő volt az, aki Plácido Domingót karrierje kezdete óta támogatja.

Olyannyira becsülték, hogy Pavarotti apja egyszer megkérte, segítsen tehetséges, de félénk fiának eligazodni a művészvilágban. Andrea Bocelli egy videóban fejet hajtott előtte, megköszönve Virginia Zeaninak az énekórákat, amelyeket egykor Torinóban adott neki. Munkásságát több mint 50 nemzeti és nemzetközi díjjal és kitüntetéssel ismerték el. A bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem és a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem díszdoktora, valamint a Nihil Sine Deo királyi kitüntetés birtokosa, amelyet 2011-ben I. Mihály román király adományozott neki. Lehet, hogy hazájában egy ideig ismeretlen volt a nagyközönség számára, de ez azért van, mert három élete is volt, ahogyan emlékirataiban fogalmazott: egy Romániában 21 éves koráig, egy másik Olaszországban – 55 éves koráig –, és egy harmadik az Egyesült Államokban. Virginia Zeani most Floridában él, valahol az Atlanti-óceán partján, védve van a kemény telektől, ahol csak időnként látogatják meg a szeszélyes hurrikánok…

„Reméljük, hogy az egész kulturális világ csatlakozik hozzánk ebben az értékes, nagyszabású és nemes tisztelgésben, amely által egy elsöprő erejű művészszemélyiségnek hódolunk. Virginia Zeani elnyerte a közönség szeretetét és csodálatát. Személye a legmagasabb értékek és törekvések záloga, a román szellem és kultúra nagykövete a világban. Azt reméljük tehát, hogy minden zenekedvelő velünk tart, még ha csak online is, és hogy otthonaik és operaházaink egyaránt tapsvihartól fognak visszhangozni. Szeretettel és csodálattal adózunk azok előtt az értékek előtt, amelyek annak a fiatal lánynak a sorsát irányították, aki 13 évesen egy erdélyi faluból elindult az Élet felé, hogy a világ nagy színházainak imádott dívájává váljon. Folytatjuk ezt a küldetését, az értékes szimbólum előtt tisztelegve, amelynek szolgálatába állítottuk lelkesedésünket.”

Kolcsár Péter,
a Virginia Zeani Királyi Operafesztivál művészeti igazgatója

 

A VIRGINIA ZEANI ÜNNEPI HÓNAP PROGRAMJA

2021. október 10. – Giacomo Puccini: La Bohème | Temesvári Román Opera
A XLV. Timișoara Muzicală (Zenélő Temesvár) Nemzetközi Fesztivál keretében

október 16., 19:00 órától – Giuseppe Verdi: La Traviata | Konstancai Oleg Danovski Operaház és Balettszínház

október 16., 18:30-tól – Giuseppe Verdi: La Traviata | Brassói Opera

október 21. – Online évfordulós ünnepség | Nagyváradi Állami Filharmónia

október 21. – Vincenzo Bellini: Norma | Bukaresti Nemzeti Opera, a centenáriumi programsorozat keretében

október 24. – Georges Bizet: Carmen – Kolozsvári Román Opera


október. 27. – Georges Bizet: Carmen | Iași-i Román Opera
A Iaşi-i Opera szólistái, kórusa, gyermekkórusa, balettkara és zenekar fellépésével.
Vezényel: Tiberiu Soare

október 30., 17:00-tól – Kacsóh Pongrác: János vitéz | Kolozsvári Magyar Opera


október 30. – Giuseppe Verdi: La traviata | Craiovai Román Opera

október 31. – Wolfgang Amadeus Mozart: Don Giovanni, a Nemzetközi Leonard Fesztivál nyitóelőadása | Galați-i Nae Leonard Operaház és Operettszínház

„A Virginia Zeani Királyi Operafesztivál elindítása és fejlesztése – túl azon, hogy bátor ötletből felelősségemmé vált – hitbeli küldetés volt számomra. Solovăstruban születtem, a legendás szoprán szülőhelyén, azon a helyen, ahonnan a nagy európai operaházak primadonnája megtette lenyűgöző karrierjének első lépését. Hatalmas tehetsége szárnyakat kapott e kicsiny világból indulva is. Hagyta, hogy madarak, falusi öregek, a tücskök-bogarak és az állatok inspirálják, ahogyan azt később királyokkal és elnökökkel, valamint a világ minden tájáról érkező rajongóival való találkozásai során elmondta.”

Marian Jurgiu, 
a Virginia Zeani Királyi Operafesztivál főigazgatója

VIRGINIA ZEANI életútja. Minden idők talán legkiválóbb és legelbűvölőbb szopránja, Virginia Zeani előkelő tartásával és hollywoodi vonzerejével színes élettörténetéhez hasonlóan a maga személyében is mesés. Emlékei történelmi értékű pillanatok lenyomatait őrzik, a Vittorio de Sicával vagy Fellinivel való találkozásoktól Tyrone Powerig, Domingói és Grace Kelly-ig... Virgina Zeani története az első világháború utáni újjáépítés alatt álló Romániában kezdődik. 1925-ben született, néhány évvel azután, hogy az ágyútűz utolsó robbanásai elhaltak, szörnyű emlékeket hagyva maguk után a nyomasztó háborús évek terrorjáról és szomorúságáról. „A szüleim iskolázatlan földművesek voltak. Mondhatni, nem a legmegfelelőbb családba születtem ahhoz, hogy zenei karriert futhassak be” – írja emlékirataiban. Első romániai lépéseit a zseniális orosz szoprán, Lydia Lipkowska, a Metropolitan Opera egykori nagy énekesnője, Caruso és Saliapin jó barátja egyengette. Narducci karmester és Aureliano Pertile énekes később Olaszországban csiszolta tehetsége gyémántját.

A II. világháború borzalmai után kényszerítő erővel merült fel mind Virginia, mind családja számára az ország elhagyásának gondolata. A várva várt lehetőség csak 1947-ben jött el, amikor 21 éves volt, és az akkori román elnök, Petru Groza jóváhagyásával féléves ösztöndíjat kapott Olaszországban. Virginia Zeani egy kommunizmus által elgyötört ország szegény emigráns volt. Nem volt más értéke, csak a saját hangja. 1947-ben érkezett Milánóba, egy évvel azután, hogy a híres Scala – amely 1943. augusztus 15-én egy bombatámadásban teljesen megsemmisült – újra megnyílhatott a maga régi pompájában. Ugyanebben az évben érkezett Milánóba Maria Callas, valamint a basszus Nicola Rossi-Lemeni, aki tíz évvel később Virgina Zeani férje lett. A bolognai Teatro Duse színházban debütált a Traviatában. A Traviata Violetta Valéryje lett karrierjének meghatározó szerepe, amelyet negyed évszázadon át játszott a világ színpadain. Több mint 640 alkalommal adta elő, ami abszolút világrekord. 

Virginia Zeani a lírai és a drámai szoprán szerepeket ötvözte, nagy sikereket aratva Firenzében, Barcelonában, Bécsben, Szentpéterváron, Párizsban és Párizsban. Minden szerepében tündökölt, a Rigoletto Gildájától és a Bohémélet Mimijétől, a Szerelmi bájital Adinájától és a Faust Margaretájától kezdve Az alvajáróig, az Aidáig, a Pillangókisasszonyig. Sikert aratott mint a Jevgenyij Onyegin Tatjánája, Manon Lescaut, Tosca, Adriana Lecouvreur, Fedora, a Stiffelio Linája, a Don Carlos Elisabettája, az Othello Desdemonája, a Werther Charlotte-ja, sőt A repülő hollandi Sentája és a Lohengrin Elzája is. Mindezek a szerepek megkérdőjelezhetetlen hírnevet szereztek a bel cantói repertoárja számára.

„Virginia Zeani legutóbb 2011-ben járt Romániában. Néhány évvel később az Egyesült Államokban volt szerencsém újra találkozni vele. Egyike volt azoknak a ritka és hihetetlenül értékes pillanatoknak, amelyek megadták nekem a nagy találkozások kiváltságát. Tudod, ez az az érzés, hogy mindez túl sok, túl szép, túl jó, szinte hihetetlen. Mivel annyira valószínűtlen, lábujjhegyen lépkedsz felé, és nem engeded meg a pillanatnak, hogy teljesen kitöltsön, mert attól félsz, hogy elillan...”

Marius Constantinescu,
újságíró, műsorvezető, tévés producer

VIRGINIA ZEANI ÜNNEPI HÓNAP


A Virginia Zeani Királyi Operafesztivál és a Kolozsvári Román Opera rendezvénye

PARTNEREK

Kolozsvári Román Opera | Bukaresti Román Opera | Iași-I Román Opera | Brassói Opera | Galați-i Nae Leonard Operaház és Operettszínház | Konstancai Oleg Danovski Operaház és Balettszínház | Temesvári Román Opera | Nagyváradi Állami Filharmónia | Nagyváradi Görögkatolikus Egyházmegye

https://virginiazeanifestival.com

Szervező: Together on Top Egyesület, partnerek: Román Televízió, Sabion, Hai în sat Kulturális Egyesület, a Maros Megyei Prefektus Intézménye, a Maros Megyei Tanács és a Marosvásárhelyi Városháza.

Társproducerek: Román Televízió, Radio România Muzical

Médiapartnerek: AGERPRES, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio Mureș, Uniunea Ziariștilor din România, Ziarul Metropolis, Spotmedia, Modernism.ro, Radio Classic, Zile și Nopți, Cuvântul Liber, Népújság, Szabadság, Cluj Today, Transylvania Today, Up News, BuzzNews, Via Cluj TV, Cluj Insider, Transversum Media Trade, Știrile Transilvaniei, Székelyhon, Krónika, Radio GaGa, Zi de Zi


EVANTIA BARCA
Marketing | Communicare
[email protected]
004 0722.378.478