Új szereposztással játsszák a Rigolettót az Operában

Image
Rigoletto 1

Új szereposztással játssza Giuseppe Verdi Rigoletto című művét a Kolozsvári Magyar Opera. A mantovai herceget ezúttal Sergiu Săplăcan (debüt) alakítja, Gilda szerepében a nemzetközileg elismert Diana Țuguit láthatja a közönség, míg Maddalenát Liza Kadelnik énekművész játssza. Az operát október 27-én csütörtökön, 18.30 órától tűzte műsorára az intézmény. Vezényel: Kulcsár Szabolcs; rendezte Selmeczi György. 

Giuseppe Verdi (1813-1901) pályájának első magaslatára az ötvenes évek elején ért fel a Rigoletto, A trubadúr és a Traviata című operáival. Igényes volt a szövegkönyvek iránt, több esetben nagy írók műveit választotta operáinak témájául (Victor Hugo, Schiller, Dumas, Shakespeare). Librettistáinak mindenben az ő dramaturgiai elképzeléseit kellett követniük, a jelenetépítkezéstől egészen a versformák megválasztásáig. A romantikus történetekben árnyalt jellem- és környezetábrázolásra törekedett, követve és a legmagasabb fokra emelve olasz elődeinek elsődlegesen dallamos stítlusát. Ugyanakkor egyre nagyobb súlyt helyezett a sokszínű zenekarkezelésre, a zenekari hanghatások atmoszférateremtő lehetőségeire. 

Az operairodalom egyik legnépszerűbb darabjaként emlegetik Verdi Rigoletto című operáját. Verdi műve nem véletlenül népszerű: az elfogadás és káröröm, a szerelem és önfeláldozás tragédiáját shakespeare-i mélységgel és magával ragadó zeneiséggel mutatja fel.