Turnéval, Opera Napokkal, klasszikus és kortárs zeneszerzők műveivel kezdi új évadát az Opera

Image
Sajtótájékoztató

 231. évadát kezdi idén a Kolozsvári Magyar Opera, amely 1948-tól működik önálló intézményként. 75 évvel ezelőtt magyar népoperának indult, de az akkori nagy tudású művészeti vezetőknek köszönhetően rövid idő alatt teljes értékű operaházzá kerekedett. 

 

,,Bár az erdélyi magyarság nagyságából és kulturális értékeiből fakadva is megérdemelte az önálló opera létrejöttét, mégis ajándéknak érezzük az 1948-as Dr. Petru Groza által vezetett kormány határozatát, amelynek értelmében Kolozsváron a Magyar Művészeti Intézet és a Bolyai Tudományegyetem mellett önálló Állami Magyar Opera alakuljon. A sors kegyes volt hozzánk. A másik két intézmény egy évtizedet sem bírt ki, a román diktatúra megszüntette, pontosabban beolvasztotta ezeket. Egyedül a Magyar Opera vészelte át a 20. század második felének enyhén szólva változatos időszakait” – nyilatkozta Szép Gyula operaigazgató, az intézmény pénteki évadnyitó sajtótájékoztatóján.


,,A budapesti Állami Magyar Operaházon kívül Kolozsváron működik még magyar opera! Ez büszkeséggel tölt el, de olykor viszont nehézséggel is jár” – emelte ki az intézményvezető. Ugyanakkor elmondta, hogy első alkalommal vett részt a társulat szeptember 11-én a George Enescu Nemzetközi Fesztiválon. Közép-Európa egyik legrangosabb zenei eseményén a Pelléas és Mélisande-val léptek fel, az Opera zenekarát a nemzetközileg elismert Lawrence Foster dirigálta.


Szeptember végén, október elején Csíkszeredában vendégszerepel a társulat, ahol miniévad keretében tekinthetik meg a zenekedvelők a Magyar Rock Szimfonikot, a János vitézt, A cirkuszhercegnőt és a Hunyadi Lászlót.
Az operaigazgató elmondta, az évad első felében operett-bemutatóra is készül a társulat. Ezúttal Frederick Loewe My fair Ladyjét tekintheti meg a közönség, Béres László rendezésében. 

 

Kosztin Áron igazgatóhelyettes  kiemelte: egy hétig volt az Opera vendége Sherman Lowe világszinten elismert amerikai énektanár, így a társulat tagjainak alkalma volt az ismert oktatótól eltanulni az éneklés mesterfogásait. Lowe tanári pályafutása során számos művészt segített a siker felé vezető úton, közöttük a kolozsvári társulat két tagját, Pataki Adorjánt és Kele Brigittát is. Az igazgatóhelyettes ugyanakkor felhívást intézett a kolozsvári közönséghez: jöjjenek a Magyar Operába, mert csak ezáltal támogathatják az erdélyi magyar kultúrát.

 

Október 5-én rajtol az immár harmadik alkalommal megrendezett Opera Napok, a rendezvénysorozat programjait Tóthfalusi Hajnal, az intézmény kommunikációs osztályának a vezetője ismertette. Az Opera Napokról bővebben a www.magyaropera.ro oldalon olvashatnak.

 

Szép Gyula  a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, egyelőre februárig körvonalazódott az intézmény műsora, amikoris újra tájékoztatják majd a sajtó képviselőit a további programokról.

 

Az előadásokra jegyek vásárolhatók az Opera jegypénztárában, valamint online a www.eventbook.ro weboldalon.