Szerelmi bájital nem csak szerelmeseknek, a Kolozsvári Magyar Operában

Image
Szerelmi bájital

Bálint napjához közeledve Gaetano Donizetti vígoperáját, a Szerelmi bájitalt tűzte műsorára a Kolozsvári Magyar Opera február 13-án, csütörtökön 18.30 órától. Az opera fergeteges humora és érzelmi gazdagsága azonban nem csak a szerelmeseket hódította meg az elmúlt két évszázadban.

Donizetti alkotói sokoldalúságának bizonyítéka, hogy drámai művei mellett hasonlóan sikeres vígoperák szerzőjeként is számon tartja az utókor. A bel canto nagymesterének vígoperái a fülbemászó dallamokról híresek, amelyek azonban drámai mélységeket is hordoznak.

A Szerelmi bájital női főhőse, Adina kegyeiért két udvarló verseng, akik szerelmükben nem is különbözhetnének jobban egymástól. Vajon kit választ Adina: a naiv, tiszta szívű Nemorinót, akit már neve is „kis senkiként” jellemez, vagy a délceg és magabiztos, de könnyelmű Belcore őrmestert? Nemorino az átutazóban lévő csodadoktor, Dulcamara bájitalától remél megoldást – ám nem véletlen, hogy Dulcamara neve olaszul „édes-savanyút” jelent...

Nemorino szerepében csütörtökön Bardon Tonyt, az opera nemzetközi karriert befutott szólistáját láthatja a közönség. Adina szerepében Kolcsár Katalin, Belcore szerepében Sándor Csaba lép fel, Dulcamara csodadoktort Cristian Hodrea, Giannettát Antal Lívia alakítja. Az előadás karmestere Jankó Zsolt, rendezője Kürthy András. A szemfüles néző az előadásban olyasvalakit is felfedezhet a színpadon, aki máskor a színfalak mögött dolgozik: Tóth Márton színpadmester a Szerelmi bájitalban Martinót alakítja, és idén ünnepli negyvenedik évfordulóját az opera díszleteinek felelőseként.

Az előadásra jegyek vásárolhatók az intézmény jegypénztárában, valamint online, a www.eventbook.ro weboldalon.