Székelyföldi turné, Opera Napok, Bánk-bemutató – mozgalmas évadot kezd a Kolozsvári Magyar Opera

Image
Sajttáj_2024

232. évadát kezdi idén a Kolozsvári Magyar Opera. ,,Valószínű, hogy ez az utolsó évadnyitó sajtótájékoztató, amelyen igazgatóként veszek részt. Jövő nyáron lejár a mandátumom, és már nem lehet meghosszabbítani” – kezdte Szép Gyula operaigazgató a szeptember a 12-ei, sajtótájékoztatót, majd ismertette a 2024/2025-ös évad terveit:

,,Tartalmas évadot nyitott a Kolozsvári Magyar Opera szeptember elsején. Mindjárt az elején a múlt évad utolsó bemutatóját ismételtük meg, a Jézus Krisztus Szupersztárt, amely nagy sikernek örvendett az évad utolsó bemutatójaként. Elmondanám, hogy minden korosztálynak ajánljuk a 4. Opera Napokat, ahol a legkisebb gyermekektől a felnőttekig mindenkinek színes programokat kínálunk. Ezt követően elkezdjük a hagyományossá vált csíkszeredai kiszállásunk, miniévadunk előkészítését. Az idén a Trubadúrt, a My Fair Lady-t, a Jézus Krisztus Szupersztárt, illetve egy Operettgálát is viszünk Csíkszeredába október 2 és 5 között” – fogalmazott az igazgató. ,,Witlinger Margit képzőművész több évtizeden át volt az opera díszlettervezője, de jelmezeket is készített. A munkáiból összeállított kiállítással kezdődik a 4. Opera Napok ünnepélyes megnyitója szeptember 16-án, 17 órától. Az eseményen fellép Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa. Ezt követi Girolamo Diruta olasz orgonaművész (1546-1624 vagy 1625) Il Transilvano / Az Erdélyi című – Bátori István magyarországi orgonaművész által magyarra fordított – művének a bemutatója szeptember 17-én 18 órától a Bánffy Miklós Operastúdióban” – vázolta a 4. Operanapok első két eseményét Szép Gyula.
Tóthfalusi Hajnal, a Kolozsvári Operabarátok Köre egyesület elnöke, a városháza által támogatott 4. Opera Napok programja kapcsán kiemelte, gyermekfoglalkozásokat, operagálát, kortárs magyar zenei lemezbemutatót is kínál a rendezvénysorozat. A zene bűvöletében címmel műfajbemutatóra invitálják a diákokat szeptember 18-án. Az Opera Napok keretében szeptember 19-én tartják az Operagálát, amelyen énekművészeket, hangversenymestert, koreográfust, művészeti és műszaki vezetőt is díjaznak. Tóthfalusi hangsúlyozta, hogy a gála keretében sorra kerülő lemezbemutató érdekessége, hogy a szokásoktól eltérően, nem a felvételek részleteit szólaltatják meg a fellépő művészek, hanem az érintett szerző egy-egy másik művének részletét, hogy még gazdagabb képet kapjunk a szerzők stílusáról, formanyelvéről. A részleteket Covacinschi Yolanda, Kele Brigitta, Veress Orsolya és Pataki Adorján adják elő. Sztárvendég: Haja Zsolt, a budapesti Operaház baritonistája.


A 4. Opera Napok a Bak Márta és Bárdos Réka tanítók által irányított Lurkoperával zárul.
A programokról és az előadásokról részletek a Kolozsvári Magyar Opera honlapján
találhatóak.

Az igazgató továbbá elmondta: új Bánk bán előadással készülnek októberben, amelyben a címszerepet Pataki Adorján, Melinda szerepét pedig Covacinschi Yolanda énekli. A darabot Vidnyánszky Attila, a budapesti Nemzeti Színház igazgatójának a rendezésében mutatják be Kolozsváron.
,,Az év utolsó nagylélegzetű bemutatója a Jakab Melinda koreografálta Diótörő lesz, amire már nagyon rég készülünk. Közben november és december folyamán öt Puccini operát mutatunk be, hiszen tudjuk, Giacomo Puccini halálának 100. évfordulójára emlékezünk ebben az évben. Büszkék vagyunk arra, hogy mind az öt Puccini-operát teljes egészében saját szereposztásunkkal fogjuk bemutatni úgy, hogy a mi elsőszámú tenorunk, – bár nem szoktunk így rangsorolni a művészkollégáink között – , Pataki Adorján énekli mind az öt operának a tenor főszerepét” – nyilatkozta Szép Gyula.


2025 első három hónapjában a már repertoáron levő előadásokat játsszák, majd tavasszal Vajda János kortárs magyar zeneszerző Karnyóné című operájának bemutatóját tűzték műsorra. A budapesti Müpa és a budapesti Operaház gyermekopera-pályázatának nyertes művét, az Aranykulcsocska gyermekoperájának bemutatójára is sor kerülhet.

 

Terveik között szerepel a Valahol Európában című musical felújítása új szereplőkkel, akiket majd a Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa tagjai közül válogatnak ki. 
Az Opera két új bérlettípust vezet be idén: a Puccini 100 elnevezésű bérlet öt előadásra lesz érvényes, és lesz Családi bérlet is, amelyet két felnőtt és kiskorú gyermekeik vehetnek igénybe szintén öt előadásra szólóan.