Ruzitska József: BÉLA FUTÁSA / Orbán György: PIKKÓ HERCZEG

Image
Béla futása

200 évvel ezelőtt, 1821. március 12-én avatták fel a kolozsvári Farkas utcában a magyar nyelvterület első kőszínházát. 

A jubileum megünneplésére a Kolozsvári Magyar Opera YouTube-csatornáján két előadást teszünk közzé!

„A kőszínház megnyitása 1821. március 12-én döntő módon befolyásolja a hivatásos magyar nyelvű színpad és zenésszínpad további sorsát, (...) szcenikailag is biztosítani tudja operák bemutatását. Itt viszik színre az első magyar nemzeti operát 1822. december 26-án, a Ruzitska József karmester zenéjére írt Béla futását. 1823 és 1827 között Déryné Széppataki Róza a kolozsvári társulat primadonnájaként a magyar nyelvű operajátszás bölcsőjévé avatja Kolozsvárt, ekkor kerülnek színpadra Mozart, Rossini, Weber, stb. operái.” – olvashatjuk Laskay Adrienne A Kolozsvári Magyar Opera 50 éve című könyvében.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Kara, a Bölcsészettudományi Kar, a Református Tanárképző és a Zeneművészeti Kar a jubileum alkalmával A színház közös tere – a közös tér színháza címmel ünnepi programsorozatot szervez 2021. március 12. és 22. között.

Társulatunk a magyar operatörténet két kiemelkedően fontos művének online közvetítésével csatlakozik a rendezvényhez.

2021. március 21-én, vasárnap 18.30-tól YouTube-csatornánkon a legrégebbi fennmaradt magyar zenés színpadi műveket, Ruzitska József Béla futása című operáját, illetve Orbán György Pikkó herczeg című alkotását tekinthetik meg. A jeles kortárs szerző a zenei anyag mellett új librettót is írt a Pikkó herczeghez, amely a befejezés kivételével hűen követi az eredeti mű cselekményét.

A közvetített művek 2017. május 11-én kerültek bemutatásra Anger Ferenc rendezésében, karmester és zenei vezető Selmeczi György, díszlet- és jelmeztervező Zöldy Z. Gergely

A szereposztás megtalálható a KMO honlapján: Béla futása Pikkó herczeg

Ráhangolódásként ajánljuk önöknek az alkotókkal készült riportfilmet, amely megtalálható az Erdélyi Figyelő YouTube-csatornáján. 

Az előadás a közzétételtől számítva 24 órán át lesz elérhető. 

A színház közös tere – a közös tér színháza rendezvény teljes programja elérhető a BBTE Színház és Film Kar Magyar Színházi Intézetének honlapján és Facebook-oldalán.