Rossini vígoperája az Opera színpadán

Image
sevillai-111.jpg

Gioacchino Rossini (1792-1868) korszakalkotó vígoperáját tűzte műsorára november 10-én, csütörtökön este fél héttől a Magyar Opera társulata Szabó Emese rendezésében. Az előadást Nagy Gergő dirigálja.

A római Teatro Argentinában (1816. február 20.) bemutatott A sevillai borbély premierje hűvös fogadtatásban részesült, ám már a második előadást lelkes taps kísérte.  Tíz évvel később, Kolozsváron került először színpadra, azóta a műnek több évtizedes repertoár-múltja van. A sevillai borbélyt – Verdi szavaival – ,,valódi zenei ötletek túláradó gazdagsága” jellemzi. A mű dallamos és eleven, zenekari effektusai ötletesek, a benne rejlő energia szinte hihetetlen, különösen az I. felvonásban, amelynek során nem egészen negyven perc alatt a teljes operairodalom nem kevesebb mint kilenc népszerű operarészlete hangzik el. Rossini vígoperája a felejthetetlen karakterek, szerelmi intrikák, bizarr helyzetek és szavak komédiája, friss és lendületes zenéje épp olyan népszerű ma is, mint évtizedekkel ezelőtt. Rossini operája tökéletesen egyesíti Beaumarchais elegáns szellemességét és a commedia dell`arte vásári bolondozását.

A zeneszerző az operatörténet alakulására gyakorolt hatása felülmúlhatatlan: 1815-től fogva vonósokra hangszerelve a recitativókat, egyetlen, szétszálazhatatlan szövetté alakította az operát, illetve ő írta ki elsőként énekszólamainak összes díszítését, semmit sem bízva a véletlenre. Sikerének kulcsát azonban zenéjének lenyűgöző dallamgazdagsága jelentette, ami ráadásul mintha minden erőfeszítés nélkül tört volna elő belőle: ,,Adjanak egy bevásárlólistát – tréfálkozott egyszer –, és én megzenésítem!” Kifinomult humorérzéke méltóságot kölcsönzött az addig közönségesnek tartott vígoperának. Az olasz zeneszerző nemcsak hatalmas hírnévre tett szert, de megszilárdította az olasz opera vezető szerepét Európában.

Az előadásban Bardon Tony, Balla Sándor, Cristian Hodrea, Szilágyi János, Blatniczki Dóra, Modra Noémi, Gergely Arnold, Peti Tamás Ottó, Kincses Márk és Rétyi Zsombor látható. Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera férfikara és zenekara.

A zenekedvelő közönség legközelebb november 27-én, vasárnap este 6 órától tekintheti meg A sevillai borbély című előadást a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban.