Rendhagyó eseményre kerül sor január 16-án este hét órától az Operában!

kékszakállú

Sokszor hiányoljuk magunkban vagy akár nyilvánosan is a mű befogadását megkönnyítő elmélyültségében hatékony értelmezéseket. Ezúttal ez a gyakran igényelt értelmezés egyenesen ,,házhoz jön”, ugyanis Jankó Zsolt a Kolozsvári Magyar Opera karmestere Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című egyfelvonásos operájának elhangzása előtt vállalkozik erre a feladatra. Elemezésének, amely fogódzókat kínál nemcsak a magyar operatörténet, hanem a 20. századi magyar kultúrtörténet egyik jelentős alkotásának jobb megértéséhez, sokatmondó címe: Az ajtók mögött.

Mennyire engedjünk be valakit az elménkbe, a lelkünkbe, a múltunkba? És mi történik, ha valaki annak ellenére hatol a tudatunkba, hogy mi beengedtük volna? Bartók Béla és Balázs Béla világhírű operája férfi és nő kapcsolatának különböző rétegeibe, állomásaiba enged betekinteni. Ez a mű attól vált a magyar modernitás történetének jelentős eseményévé, hogy a zenés színpad segítségével próbálkozott alapvető emberi viszonyok újraértelmezésével.

Az előadásban a nemzetközileg elismert Szabó Bálint játssza a címszerepet, míg Juditot az Érdemes Művész és Liszt Ferenc-díjas Meláth Andrea alakítja. A két jelentős vendégművész nemcsak fellép az előadás során, hanem közvetlenül utána az alkotás folyamatának tanulságait is megosztja a nézőkkel. A közönségtalálkozóra az Opera emeleti előcsarnokában kerül sor.

A Kossuth-díjas Szinetár Miklós által színpadra vitt darabra jegyek vásárolhatók az Opera jegypénztárában, vagy online a www.eventbook.ro weboldalon.

VÁRJUK ÖNÖKET!

Az előadásra jegyek vásárolhatók az intézmény jegypénztárában, valamint online, a www.eventbook.ro weboldalon.