Online előadás a Balett Világnapján

A test ébredése

A Balett Világnapja alkalmából idén a Kolozsvári Magyar Opera A test ébredése című kortárs táncelőadás online közvetítésével tiszteleg a társulat balettkara előtt. 

A test ébredésében a rendező víziója a világmindenség alakulásánál kezdődik, így a főszereplő is a gerincesek megjelenésétől – érzések és mozgás által – fejlődik madárrá, főemlőssé, emberré, majd egy olyan teremtménnyé, amely a technológia rabjává válik, egy kiborgok (cyborg) által vezetett érzéketlen világban. Az evolúció története a zenével és a kortárs táncmozgással ötvözve egy látványos egészet képeznek.

A táncjáték koncepciója Rhamanyinov egyik szimfóniájának meghallgatását követően spontán született meg - nyilatkozta Jakab Melinda, a 2017-ben bemutatott produkció koreográfus-rendezője a Krónikának adott interjújában. Az előadás esszenciáját így fogalmazta meg: „A táncművészt legfőképp a test és lélek összekapcsolódása izgatja a táncban. Bátran mondhatom, legősibb hatóerőnk a testi hatóerő, itt dől el, hogy egyáltalán érdemes-e, akarunk-e megmozdulni. Ezáltal hatunk másokra, mozgásunkkal bármit megváltoztathatunk. A táncművész akkor lesz technikailag felkészült, amikor minden mozdulatban benne van, szinte egybeolvad vele, megmutatkozik, teret enged a nézőnek arra, hogy a »test szellemét« megértse. Előadásunk ezt a kapcsolatot szándékszik elmélyíteni a táncosokban és a közönségben is.”

A Krónikában megjelent teljes cikk itt olvasható továbbá a produkció hangulatának felidézéshez itt megtekinthetik az Erdélyi Figyelő összeállítását, amelynek meghívottja volt Jankó Zsolt, az előadás karmestere.

Az előadás megtekinthető 2020. október 29-én este 19 órától online a Kolozsvári Magyar Opera Youtube-csatornáján.

 

Fotó: Szentes Zágon