Léo Delibes: COPPÉLIA

Image
Coppélia

Coppélia, Léo Delibes remekműve, méltán tartozik a balett műfajának klasszikusai közé. Az 1870-es párizsi ősbemutató után közel másfél századdal a Coppélia mit sem veszített erejéből, a világ számos színpadán a mai napig játsszák. Librettóját E. T. A. Hoffmann A homokember című elbeszélése alapján a jeles koreográfus, Arthur Michel Saint-Léon segítségével Charles Nuitter írta. 

A cselekmény kis galíciai településen játszódik, vásárkor. A főhős Coppélius, az elszigetelten élő, titokzatos ezermester, aki bábukat farag abban reménykedve, hogy egy napon sikerül életre keltenie őket. A fiatal Swanilda besurran a mester műhelyébe és elfoglalja legszebb bábuja helyét. Úgy tesz, mintha engedelmeskedne Coppélius varázslatának, aki azt hiszi, a bábu életre kelt, de hamarosan rádöbben, hogy becsapták. Swanilda furfangja Franzot, a jegyesét is megszédíti, akivel korábban a szép Coppélia miatt civódtak, és akivel most sikerül kibékülnie. A balett Franz és Swanilda esküvőjével és vásári mulatsággal zárul, amelyen az időközben megbékélt Coppélius is részt vesz. 

Rendező-koreográfus: Câmpean Rareș Arcadie

Vezényel: Kulcsár Szabolcs

Az előadás online közvetítését 2021. február 21-én, vasárnap 19 órától követhetik intézményünk YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán.
A közzétett felvétel 24 órán át lesz elérhető közösségi oldalainkon.