Könyvbemutató és Operettgála M. Kovács Lenke tiszteletére

Könyvbemutató

Szeretettel meghívjuk önöket 2021. május 23-án, vasárnap délután 17 órától Kulcsár Gabriella Emlékcseppek – Életútinterjú M. Kovács Lenkével című interjúkötetének bemutatójára, a Kolozsvári Magyar Opera emeleti előcsarnokába.

„Lehet-e színésznő egy törékeny, félénk, önbizalomhiányos, drukkos kislányból? Válhat-e közkedvelt operettszínésznővé, ünnepelt szubretté egy prózai színésznő, aki mindig drámai hősnőkről álmodott? Mi a siker titka? Milyen az élet „smink” nélkül, szület(het)nek igaz barátságok a színfalak mögött? Kell-e operett a mai világban?”. Kulcsár Gabriella, szerző

Az Emlékcseppek című kötet M. Kovács Lenke, a Kolozsvári Állami Magyar Opera egykori szubrettjének életútemlékeit fűzi csokorba. A humorral, könnyed irodalmi stílusban megírt, számtalan fotóval illusztrált beszélgetőkönyv lapjain gyermek- és ifjúkori emlékek, régmúlt szerelmek, igaz barátságok, sérelmek, csalódások, megbékélések, az operaház szubrettjeként megélt több évtizedes karrieri nehézségeinek, sikereinek, bánatainak és örömeinek emlékcseppjei kelnek életre.

„Játékos üdeség – ez jut eszembe, ha M. Kovács Lenkére gondolok. Amikor színpadra lépett a Mágnás Miskában, a Bál a Savoyban című operettben, a Hawaii rózsájában, a Csárdáskirálynőben vagy a Sybillben, hirtelen elvonultak a műfajra jellemző szerelmi felhők, és valami könnyedebb vette kezdetét. Ez is szerelem volt persze, de másképp: az ember mindig tudta, hogy minden bonyodalom ellenére jó véget ér.

A Prospero könyvek sorozat új kötete arról a szubrettről szól, akinek láttán mindig a reményt reméltük.” – írja Demény Péter, a kötet szerkesztője.

A rendezvény házigazdája Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, díszmeghívott M. Kovács Lenke. A könyvet bemutatja Kulcsár Gabriella szerző és Demény Péter, a kötet szerkesztője.

A könyv az Ábel Kiadó gondozásában, a Communitas Alapítvány és a Kolozsvári Operabarátok Köre támogatásával jelent meg 2021-ben.

A könyvbemutatót követően 19 órától a Kolozsvári Magyar Opera társulata Operettgálával tiszteleg a művésznő előtt