Kálmán Imre: A cirkuszhercegnő

Image
Cirkuszhercegnő

2021. március 14-én, vasárnap 19 órától Kálmán Imre nagysikerű operettjét, A cirkuszhercegnőt közvetítjük.

A Csárdáskirálynő és a Marica grófnő mellett Kálmán Imre egyik legtöbbet játszott operettje A cirkuszhercegnő. A történések helyszíne a méltán híres szentpétervári nagycirkusz, ide menekül a cári Oroszország tisztje, Fedja, aki nagybátyja menyasszonyába, Fedorába szerelmes. A titok kiderül és a herceg tönkreteszi Fedja tiszti karrierjét, aki a továbbiakban Mister X álnéven, mindig fekete maszkot viselve, a szentpétervári nagycirkuszban lép fel esténként. Fedora a herceg felesége lesz, de korán özvegyen marad. Egyik cirkuszi előadás alkalmával, amelyen Fedora is részt vesz, Fedja szerelmet vall neki, de ő nem ismeri fel a férfit és visszautasítja őt. 

Társadalmi rétegek „párhuzamos" életstílusa tárul elénk az előadásban. A látványos cirkuszi forgatag, a kacagás, a mutatványosok világa mögött felsejlenek a rejtett emberi sorsok, a vidám álarcok mögött a szomorúság, csalódottság, szegénység. Elénk tárul az arisztokrácia pompás, csillogó, de burkolt hazugságokkal átszőtt rendszere is. 

Képes-e a szerelem átlépni a korlátokon, amelyek a társadalmi szabályrendszer hatására az egyéni viselkedésmódot is meghatározzák?

Az operett műfajában, meseszerű módon, sikerül az emberi és társadalmi normákat felülírni a szerelem és boldog egymásra találás javára.

Az előadást Szabó Emese rendezte, vezényel Kulcsár Szabolcs.

A felvételt 2021. március 14-én, vasárnap 19 órakor tesszük közzé, és 24 órán át lesz elérhető YouTube-csatornánkon és Facebook-oldalunkon