Kacsóh Pongrác daljátéka a Magyar Opera színpadán

János Vitéz

Kacsóh Pongrác remek daljátékát, a János vitézt láthatja a közönség Szabó Emese rendezésében, vasárnap, december 4-én 11 órától a Kolozsvári Magyar Operában. Az előadás karmestereként Jankó Zsolt debütál.

A János vitéz ősbemutatóját 1904. november 18-án tartották a budapesti Király Színházban, Fedák Sárival a címszerepben. Amikor cifra szűrében, karikás ostorával nagyokat csattintva a színpadra lépett, zajos tapssal fogadta a közönség. Összesen 574-szer lépett fel ebben a szerepben. Évtizedek múltán így emlékezett erre: ,,El voltam bűvölve a János vitéz szerepétől. Beöthy viszont az Iluskát és a francia királykisasszonyt akarta velem játszatni, egyszemélyben. A vége azonban az lett, hogy rám osztották a címszerepet. Iluska Medgyaszay Vilma, a francia királykisasszony pedig Szamosi Elza lett, a boszorkány szerepe pedig a tizenhét éves Csatay Jankának jutott. Konti zseniálisan vezényelt”.

Szereplők: Szabó Levente, Barabás Zsuzsa,  Sándor Árpád, Ádám János, Pataki Enikő, Madarász Lóránt, Gergely Elek, Sipos Endre,  Varga Attila, Kovács Ferenc, Naphegyi Béla, Veress László

 

A közönség legközelebb december 18-án, vasárnap 11 órától tekintheti meg a János vitéz című előadást a Magyar Operában.