Interjú Fülöp-Gergely Tímeával

Fülöp-Gergely Tímea

Társulatunk tagja, Fülöp-Gergely Tímea, Gilda szerepében debütál operánkban a Rigoletto című darabban. A próbák alatt beszélgettünk az operaénekesnővel:

 

-  Mi késztetett arra, hogy a művészi pályát válaszd?

- A zene gyermekkorom óta szerves része az életemnek. Édesapám, aki szintén énekművész, nagy hatással volt rám, a karrieremre. Rengeteget gyakorolt otthon. Tizenkét év zongora főszak után elmondhatom, hogy a klasszikus zene iránti vonzalmam,  mindig is az életem fő pillére volt. Korán megtanultam, hogy a zene gazdag közvetítője az érzelemvilágnak és hogy az önkifejezés egyik lépcsőfoka. Amikor a kolozsvári Zeneakadémiára felvételiztem, eldöntöttem, hogy énekelni akarok. Azóta kizárólag célegyenesen haladok az úton. Úgy érzem, jó helyen vagyok. Kevesen mondhatják el magukról, hogy a munkájuk a hobbijuk és a hobbijuk a munkájuk.

 

-  Milyen jellegű karakterekkel tudsz a legjobban azonosulni a szerepeid kapcsán?

-  Nagyon sok szép szerep talált rám az utóbbi években: a keserű sorsú Donna Anna, a hidegnek mutatkozó, valójában mégis lágyszívű Adina, a lobbanékony Tűz, az ártatlan, tiszta szívű Iluska, a kacér Adél, a tüzes Szilvia, az elbűvölő Bajadér, a naiv Jolán, Viktória torokszorító szerelmi háromszöge… Mindegyiknek külön-külön örülök és úgy érzem ezeknek köszönhetem, ahol jelen pillanatban tartok. Minden újdonság, új szerep kihívás, mert mindenből tanulok, és egy bizonyos idő elteltével mindennek hasznát veszem. A mélységektől a legnagyobb magasságokig szeretek mindent megélni a színpadon és a hétköznapjaimban is. 

 

-  Volt-e kihívásban részed Gilda karakterének megformálásában? Milyen érzéssel tölt el, hogy édesapáddal együtt lépsz fel?
-  A szerepmegformálás nem könnyű feladat. Gilda tizenhat éves ártatlan lány, aki életében először találkozik a szerelemmel, meggyalázzák, becsapják, csalódik. A történet az önfeláldozó szerelem példája, hiszen Gilda annyira szereti a herceget, hogy feláldozza magát érte.
A tény, hogy édesapámmal együtt léphetek fel, nagyon jó érzéssel tölt el. Végtelenül hálás vagyok a Fent-valónak, hogy ezt így ,,találta ki" számunkra. Ismerjük egymás rezgéseit, tempóját, belső lüktetését, habitusát, tekintetét, szándékát. Megnyugtató és egyben felemelő érzés! 

 

-  Mit üzennél a közönségnek, miért lenne érdemes megnézni ezt az előadást?

-  Érzelmi élményt, meghitt pillanatokat ígérünk a közönségnek.

 

                                                                                Az interjút készítette: Pálfi Kinga