Gyöngyösi Levente: A gólyakalifa

Image
Gólyakalifa

Gyöngyösi Levente kolozsvári születésű zeneszerző első operáját Selmeczi György rendezésében 2008. március 6-án vitte színre a Kolozsvári Magyar Opera társulata. 
2021. február 18-án, csütörtökön 19 órától ennek a különleges előadásnak felvételét tekintheti meg közönségünk.

„1990 óta nem volt egyetlen évad sem, amelyben ne játszottunk volna kortárs magyar operát. Ez a legnagyobb büszkeségünk. A ténynek súlya van: a Kolozsvári Magyar Opera egyedül szélesebb magyar repertoárt játszik, mint a Kárpát-medence összes többi társulata együttvéve.” – jelentette ki Selmeczi György rendező. Babits regénye szabályos doppelgänger-történet, amelynek jóeszű és jóvágású hőse, Tábory Elemér ráeszmél, hogy álmaiban egy másik énje, egy rút asztalosinas mindennapjait éli. (…) A gólyakalifa című operában egyfajta intellektuális önképkeresésből gyűrűzik át a gondolat: mindnyájan kettős énnel élünk dupla életet. Ennek ellenére az előadás a kettős ego gondolatát nem pszichiátriai jelenségként kezeli, hanem artisztikus szituációvá fejleszti a meghasadt tudat kifejeződését.” – olvashatjuk Burus János Botond kronikaonline.ro oldalon megjelent írásában.

Gyöngyösi beköszönt, ahogy futball-nyelven mondják. Fiatal, pimasz, mindent tud. Stílusok özöne, egységben. „Élvezeti faktor.” Egy nagy tehetség pazarló ragyogása. És Balla Zsófi – egy bölcs, drámai és poétikus librettóval is hazatért.

„Az előadás a legmagasabb hőfokon valósult meg. A látvány lehengerlő, az énekes színészi alakítások egytől egyig harminc évem legszuggesztívebb megnyilatkozásai. Ezért érdemes élni egy színházi embernek. Az – úgymond – artisztikus szituáció sűrűsége, a térszervezés, a színvilág, a jelmezek pontossága, a szereplők termékeny belső feszültsége, élőkép és dinamizmus, muzikalitás és drámai habitus egyensúlya több mint egy évtizede kísért. Álmodom vele.” – írja Selmeczi György a Kolozsvári Napló című könyvében.

Csomafáy Ferenc a Művelődés.ro oldalon megjelent írásában így fogalmaz: „Az opera vállalkozásának rendkívülisége talán abban áll, hogy hihetetlen munkával, köszönhetően a társulat rendkívüli felkészültségének, sikerült megközelíteni a színházi anyagot. Az összeszokott kollektíva csodálatraméltó koncentrációval dolgozott a siker érdekében. 

Nézzük meg együtt az előadást 2021. február 18-án, csütörtökön 19 órától, az intézmény YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán. A közzétett felvétel 24 órán át lesz elérhető közösségi oldalainkon. Az előadás alkotóinak teljes névsora itt olvasható.