GIUSEPPE VERDI: TRAVIATA

Image
Traviata

A Kolozsvári Magyar Opera társulata 2022. február 24-én, csütörtökön 18.30-tól Giuseppe Verdi Traviata című operáját viszi színre, mely a zeneszerző legtöbbet játszott műveinek egyike.

Violetta Valery szerepében operaházunk tehetséges fiatal énekművésze, Fülöp-Gergely Tímea debütál: „Megtiszteltetés számomra, hogy egy újabb Verdi operában debütálhatok. Violetta Valery eddigi pályám legösszetettebb szerepe. A nehézség talán abban rejlik, hogy koloratúr, lírai és drámai hangot is igényel. Violetta, a kurtizán, egyszerre a csodálat és a megvetés tárgya, a szerep megformálása technikailag és érzelmileg is nagyon komplex, óriási, de egyben csodálatos munka.” – nyilatkozta az énekművész.
Alfred Germont szerepét László Boldizsár, a Magyar Állami Operaház tenorja alakítja. 
„A keszthelyi születésű tenor Pakson nőtt fel, ahol zenei pályafutását hét éves korában a helyi zeneiskolában kezdte. A Cotton Club Singers alapítója és 15 évig frontembere volt, majd az opera műfajában folytatta karrierjét. A bel canto technikát két kiváló tanártól sajátította el: első mestere Sík Olga volt, majd Berle Sanford Rosenberg tanítványa lett, aki Carlo Bergonzi egyik utolsó növendéke volt. Operaénekesi pályája első négy évében tizennégy opera és három operett tenor főszerepét játszotta el. A Magyar Állami Operaházban 2012-ben debütált Pinkerton (Pillangókisasszony) szerepében. A budapesti dalszínházon kívül a Pozsonyi Állami Operaház és a Szegedi Nemzeti Színház állandó vendége, és több alkalommal fellépett Győrben, Miskolcon, Kassán, Prágában, Észtországban és Kolozsvárott is.” – olvashatjuk a Magyar Állami Operaház honlapján.
A magyarországon élő énekművész nyolc évvel ezelőtt lépett fel először a Kolozsvári Magyar Operában, azóta több előadásunkban is hallhattuk: Ruggero Leoncavallo: Bajazzók, Georges Bizet: Carmen, Giuseppe Verdi: Traviata, Giacomo Puccini: Tosca és a Pillangókisasszony
Az énekművész idén áprilisban Giuseppe Verdi Othelló című operájának címszerepében debütál.

A zenekar élén a 2021-es Bartók Béla Nemzetközi Karmesterveseny díjazottja, Julia Cruz Carceller, a 26 éves spanyol származású karmester debütál.
„Julia hatévesen kezdett harsonázni, de hamar felfedezte a karmesterséget. A Conservatorio Superior de Música de Aragónban tanult Borja Quintasnál és Miquel Rodrigónál, ahol cum laude minősítéssel végzett. A Zuyd Alkalmazott Művészeti Egyetemen Arjan Tiennél zenekari karmesteri mesterképzést végzett, és kitüntetéssel diplomázott. Mesterkurzusokon és workshopokon többek között Federico Santi, Colin Metters, Vladimir Ponkin és Bruno Aprea nemzetközi karmesterek voltak a mentorai. (…) Mélyen elkötelezett a zenélés társadalmi aspektusa iránt, és hisz a zenében, mint olyan eszközben, amely képes átalakítani a valóságot. Ezzel a gondolkodásmóddal olyan zenei projekteket is szeretne kifejleszteni, amelyek lehetővé teszik a zenészek és a közönség számára, hogy kapcsolódjanak egymáshoz, és támogassák a sokszínűséget és a méltányosságot a zenélésben, miközben osztoznak zenei esztétikájában.” 

Várjuk Önöket az előadásra február 24-én, csütörtökön este fél héttől!
Kövessék intézményünk Facebook-oldalát és honlapját, ahol további információkat és érdekességeket teszünk közzé.
A jelenlegi közegészségügyi előírások értelmében az előadáson való részvétel feltétele az érvényes védettségi igazolás felmutatása. Az oltási igazolás letölthető a https://certificat-covid.gov.ro oldalról.
Az előadásra jegyek kaphatóak online az eventbook.ro oldalon, valamint az intézmény jegypénztáránál hétfőtől péntekig 10 és 14 óra között. A jegypénztár előadások előtt két órával nyit.


SZEREPOSZTÁS:
Violetta Valery – Fülöp-Gergely Tímea (debüt) 
Flora Bervoix - Duffner Melinda
Annina, Violetta szobalánya - Mányoki Mária
Alfred Germont - László Boldizsár
Georges Germont, az apja - Balla Sándor
Gaston vicomte - Dobrița Roland
Douphol báró - Sándor Árpád
D’Obigny marquis - Kovács Ferenc
doktor - Szilágyi János
Joseph, Violetta inasa - Rigmányi István
Lakáj - Mányoki László
Küldönc - Veress László
Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera ének-, zene-, és balettkara

Díszlettervező: Nagy Endre
Jelmeztervező: Witlinger Margit
Karigazgató: Kulcsár Szabolcs
Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Korrepetitor: Incze G. Katalin, Nagy Gergő
Koreográfus: Mîndruțiu Mihail
A koreográfus munkatársa: Rusu P. Gabriela
Ügyelő: Venczel Péter
Súgó: Kostyák Júlia
A rendező munkatársa: Gombár Annamária

Vezényel: Julia Cruz Carceller (debüt)
A 2021-es Bartók Béla Nemzetközi Karmesterveseny díjazottja
Rendező: Gy. Tatár Éva