Giuseppe Verdi:  ÁLARCOSBÁL

Álarcosbál

Intézményünk YouTube-csatornáján 2021. március 11-én 19 órától Verdi Álarcosbál című operáját láthatja a közönség. 
A Kolozsvári Magyar Opera 2009-ben 217. évadát kezdte e csodálatos Verdi-operának bemutatójával.
„A dráma megtörtént esetet dolgoz fel: a francia forradalom hatására Svédországban kialakult állapotok egyik megrázó eseménye volt, hogy 1792-ben Ankerströhm kapitány a stockholmi operaházi álarcosbálon lelőtte III. Gusztáv svéd királyt. Scribe fantáziadús történetet gyártott a tragédia köré, melyet Daniel-François-Esprit Auber francia zeneszerző 1833-ban zenésített meg először, de műve hamar feledésbe merült. Antonio Somma és Francesco Maria Piave átdolgozta a librettót Verdi számára. A kitűzött nápolyi premier előtt néhány nappal Felice Orsini (sikertelen) merényletet követett el III. Napoleon, francia császár ellen. A vádlottak padján szót emelt az itáliai zsarnokok ellen, szavainak pedig akkora visszhangja kelt, hogy Ferdinánd nápolyi király megrémült Az álarcosbál várható hatásától, és csak átírt szöveggel engedte volna színpadra az operát. Verdi nem volt hajlandó változtatni annál többet, mint hogy a cselekményt Stockholm helyett Bostonba helyezte, és a római operaháznak adta át a bemutató jogát.” – olvashatjuk az operakalauz.wrm.hu oldalon közzétett leírásban.
Az elsősorban prózai rendezéssel foglalkozó Ascher Tamás a bemutató kapcsán elmondta, hogy Selmeczi György javaslatára vágott bele az Álarcosbál színpadra állításába. Meglátása szerint a mű csodálatos és nagyon teátrális, ezért a rendező számára is kihívást jelent. 
Verdi Álarcosbálja nem először szerepel a kolozsvári színpadon: többek között már 1869-ben, a mű megírása után hat évvel is megtekinthette a helyi közönség.

A kolozsvári társulat által bemutatott előadást Ascher Tamás rendezte, vezényel Selmeczi György.
A közzétett előadás 2021. március 11-én este hét órától, 24 órán át lesz elérhető az Opera YouTube-csatornáján.