Figaro reloaded / Figaro házassága (egy őrült nap)

Image
Figaro házassága

Wolfgang Amadeus Mozart
Figaro reloaded / Figaro házassága (egy őrült nap)
Online közvetítés: 2021. február 11-én, 19 órától

 

Batrók Béla A kékszakállú herceg vára és Ábrahám Pál Bál a Savoyban című előadásaink után igazi ínyencséggel folytatjuk februári online előadássorozatunkat. Mozart Figaro házassága című négyfelvonásos vígoperáját Novák Péter újszerű megvilágításban állította színpadra. 
Az előadás 2021. február 11-én, 19 órától 24 órán át elérhető az intézmény YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán.
Az opera tematikája a ius primae noctis intézményének illegitimitása köré épül. A mindenkori hatalomhoz társítható feudális jog valamilyen mértékben szüntelenül kizsigereli a társadalmat, elveszi az értékeket. A törvény kortalan, csupán az alkalmazott módszerek változnak idővel, s válnak egyre kifinomultabbá. 
Figaro házassága a szórakoztató cselekményszövés legjobb hagyományait követi, miközben a helyzet- és jellemkomikumok, a groteszk – mai szemmel is szinte az abszurditásig fokozott – elemek, kivétel nélkül a szerző rendszerkritikájának eszközei. Arra pedig akad igény, minden időben. 
Novák Péter első operarendezését, a Figaro házasságát Budapesten az Armel Operafesztiválon is bemutatták. 2015-ben az előadás elnyerte Romániában a legjobb operaelőadásnak járó díjat. Az elismerést a romániai dalszínházak harmadik alkalommal megtartott gáláján adták át a kelet-romániai Jászvásáron.

További információkért keressék fel az intézmény archív honlapján megtalálható részletes leírást, és ízelítőként hallgassák meg az alkotókkal készült interjúkat (Figaro reloaded 1 / Figaro reloaded 2) a Kolozsvári Magyar Televízió felvételéről. Az előadással kapcsolatosan további cikkeket olvashatnak a maszol.ro oldalon.
Kövessük együtt az előadás online közvetítését 2021. február 11-én, 19 órától. A felvételt Essig József  és Pálfi-Horváth Áron készítette 2014-ben.