FEDÁK SÁRI – Szűcs Nelli önálló estje Kolozsváron

Image
Fedák Sári_Szűcs Nelli önálló estje

Május 11-én, szombaton este 7 órától Fedák Sári címmel Szűcs Nelli önálló estjére várják az érdeklődőket a Kolozsvári Magyar Operában.

 

Az előadás azzal a céllal jött létre, hogy felelevenítsék a 20. század egyik legnagyobb magyar színésznőjének emlékét, megismertessék a közönséggel nem mindennapi életének részleteit, valamint elégtételt szolgáltassanak személyének mindazért a méltánytalanságért, amelyben ez a kivételes művésznő részesült. Soha meg nem bocsájtható bűne a II. világháború utáni politikai  rendszernek, hogy Fedák Sárit méltatlan és bizonyítatlan vádak miatt börtönbüntetésre ítélték, és emiatt soha többé nem léphetett szeretett hazájában színpadra. Mikor végleg kiderült számára, hogy a színpadra nincs visszaút, teljesen összeomlott, és ez az állapot okozta idő előtti halálát.

Az emlékest anyagát részben emlékiratából, az Útközben és a Te csak most aludjál, Liliom... című könyvből, részben egyéb megemlékezésekből, leveleiből, a Színháztörténeti Intézet anyagaiból, régi Színházi Élet című folyóiratokból gyűjtötték össze. Elhangzanak még dalok leghíresebb szerepeiből, ezekkel is felidézve a magyar operett eme nagyasszonyának alakját.     

 

Aki színpadon látta Őt, soha nem felejti. Rendkívüli személyisége, kivételes egyénisége kitörölhetetlen nyomot hagyott valaha volt színházi életünkben. Külön érdekesség a Fedák Sárit elénk varázsoló művésznő, Szűcs Nelli, személye. Ő is Beregszász szülötte, gyökerei ehhez a városhoz kötik, csakúgy, mint nagy elődjét. Rendkívüli empátiával és érzékenységgel vett részt az est szerkesztésében, fő hangsúlyainak megtalálásában, a koncepció tervezésében, kitalálásában.    

 

AZ ELŐADÁSRA A BELÉPÉS DÍJTALAN!