Emlékezés, sors, művészet Verdi operájában

Lombardok

Országos bemutatóra kerül sor csütörtökön, szeptember 26-án este fél héttől a Magyar Operában. A társulat Némedi Csaba rendezésében Giuseppe Verdi A lombardok című operáját mutatja be a nagyszínpadon. Az előadást Kulcsár Szabolcs dirigálja.

A lombardok újból megmutatta, ‚,milyen hatást gyakoroltak azok a lángoló szenvedélyű dallamok, amelyeket Verdi olyan helyzetekhez vagy akár egyes sorokhoz komponált, amelyek Itália szerencsétlen sorsát idézték fel“ (Folchetto). Az első, óriási sikerű milánói előadások után az ,,O, Signore, dal tetto natio“ (Ó, nagy Úr, érted vágtunk az útnak) kezdetű kórus ugyanolyan hazafias nemzeti dallá vált, mint Nabucco-beli párja, a ,,Va, pensiero“.

Némedi Csaba rendező az előadás dramaturgiája kapcsán kiemelte: ,,nem csak egy, a külső tényezők hatására drámaibb Rómeó és Júlia-történetről van szó, hanem mint a (korábbi) belcanto-operák esetében nagyon fontos és szinte nélkülözhetetlen stílusjegy(ek): az emlékezés (egyéni és kollektív értelemben!), továbbá a korábbi tettek által kiváltott (sors)fordulatok és azok következményei/kihatásai (pl. bűntudat, bűn és bűnhődés, esetleg megbocsájtás, feloldozás!) is milyen lényeges szerepet játszanak itt.“

Az előadásban Elena Moșuc, Kovács István, Pataki Adorján, Sorin Lupu, Barabás Zsuzsa, Gergely Arnold, Rétyi Zsombor, Mányoki László és Hary Judit látható. Hegedű szóló: Barabás Sándor

Az előadás létrehozásában a rendező alkotótársai voltak: Gilles Gubelmann díszlet- és jelmeztervező, Venczel Attila, a díszlettervező munkatársa, Ledenják Andrea, a jelmeztervező munkatársa, Jakab Melinda mozgásművész, Kulcsár Szabolcs karigazgató, Barabás Sándor, Ferenczi Endre hangversenymesterek, Horváth Zoltán, Nagy Gergő korrepetitorok, Kondrát Bea, Kostyák Júlia súgók, Szabó Vincze Beáta ügyelő és Béres László rendezőasszisztens.

 

Következő előadás: 2019. szeptember 29., 18 óra

Az előadásra jegyek vásárolhatók az intézmény jegypénztárában, valamint online, a www.eventbook.ro weboldalon.