Ebben az évadban utoljára játssza A krónikást az Opera

Image
krónikás 20

Elsősorban gyermeknézőit várja az Opera társulata január 19-én 11 órától Selmeczi György A krónikás című vígoperájára. A produkciót az évadban utoljára január 20-án este hét órától tekintheti meg a közönség.

Szokol Judit, a darab rendezője, a mű kapcsán a következőket emelte ki: ,,A krónikás tele van életörömmel és játékossággal. A darabban hétköznapi hősöket látunk megelevenedni, akik érzékenységüktől és igazságérzetüktől fogva képesek saját magukon kívül egymásra is figyelni, egymást támogató közösséget létrehozni. Különösen szeretem a történetben, hogy még a főgonosz sem gonosz igazán, hanem érzelmes ember, akit elvakítottak a saját szenvedélyei, és aki képes felismerni ezt. A darab olyan igazságszerető és igazságkereső emberekről szól, akik azáltal haladják meg önmagukat és válnak hősökké, hogy nem vágynak többre annál, mint amijük van. Mindezt átlengi az együtt zenélés öröme.”

 

A krónikás című két felvonásos vígopera az intézményes magyar zeneoktatás bicentenáriumára készült a kolozsvári Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium és a Magyar Opera számára. Szövegét Szőcs Margit mese-ciklusa alapján Egyed Emese, Laczkó Vass Róbert és a zeneszerző, Selmeczi György írta. A meghatározatlan történeti korban (korokban) játszódó, Kolozsvár és Erdély történetére, legendáriumára támaszkodó cselekmény a fantasy műfajok körébe sorolja a művet.

 

A műben az opera, a daljáték, olykor a musical műfaji jellemzői is megjelennek, a bonyolult vokális és hangszeres struktúráktól egészen a dal-műfaj egyszerűbb, közvetlen intonációjáig, sőt feltűnik az énekbeszéd műfaja is.

Az előadásban az énekművészek mellett, negyvenöt gyermek, néptáncosok és színpadi gyermekzenekar is fellép. Az előadást Selmeczi György dirigálja.

Az előadásra jegyek vásárolhatók az intézmény jegypénztárában, valamint online, a www.eventbook.ro weboldalon.