Csergő Domokos: Asterion – Levelek a labirintusból

Asterion próba

Kedves közönségünk, társulatunk tánckara új bemutatóval készül Önöknek. Intézményünk közösségi oldalain már közzétettünk részleteket a készülő produkcióról, most pedig szeretettel meghívjuk Önöket 2021. június 10-én 19 órától a Kolozsvári Magyar Operába Csergő Domokos Asterion – Levelek a labirintusból című művének ősbemutatójára.

„A mű cselekménye követi a Minótaurosz-legendát. Meghatározó szimbóluma a labirintus. (…) A középkorban spirituális értelmezése került előtérbe, a bűnbánat és az üdvözülés útját szimbolizálta. Később talizmán lett belőle, mulatságok és táncok színhelye, majd díszítőelemmé és játékszerré egyszerűsödött. A labirintus útjai előadásunkban a felsoroltak mellett az emberi agytekervényekre is utalnak: a szereplők, és ezáltal a néző is mindvégig egy bonyolult és szüntelenül változó világ problémáin elmélkedik, a kiutat keresve. Egy röpke óra alatt a szerelem, az egó, a magány labirintusában bolyongó szereplőinkkel együtt táncol a hallgatóság, miközben rockzenével társított szimfonikus popot hallgat.” – nyilatkozta Csergő Domokos zeneszerző.

Jakab Melinda rendező-koreográfus számára „Az Asterion ékszer, mely rengeteg szépséget, ki nem mondott gondolatot, érzelmet rejt magában. Ezek jutnak majd felszínre a zenében, ezeket lehet viszontlátni a táncművészek szemében, mozdulataik harmóniájában vagy éppen kuszaságában. Átélve személyes beavatásunkat, mindannyian a labirintus középpontja fele száguldunk, egy jobb világ reményében.”

Kulcsár Szabolcs karmester szerint „Igazi zenei labirintusba kalauzol minket Csergő Domokos Asterionja. Azt az érzetet kelti, mintha a Knósszoszi palota szobáiban kalandoznánk, mely mindegyikében más és más hangulat utalkodik. Nehéz besorolni egyetlen műfaji meghatározásba, mégis egységes világot képez a pop, rock, jazz, és az elektronikus zene szimfonikus ötvözésének egyedi zenebolygóján. (…) Külön érdekessége, hogy felhangzik benne Szeikilosz sírverse, a legrégebbi teljes egészében fennmaradt zenei mű a világon: „Amíg élsz, ragyogj, ne bánkódj semmin, az élet csak rövid ideig tart, az idő véget vet neki.” 

A Minótaurosz legendája köré épülő mű időutazás, amely a múlt-jelen-jövő idősíkjaival párhuzamosan az én belső idősíkjainak határait is feszegeti. Mindannyian keressük a kinti és benti labirintusokban való tájékozódás eszközét, Ariadné fonalát, amelyre rábízhatjuk magunkat. Egy életút során egyszerre él bennünk a történet mindenik főhőse, mi vagyunk a bezárt Minótaurosz, Thészeusz, és a labirintus egyaránt. 

Várjuk Önöket június 10-én, csütörtökön 19 órától egy csodálatos táncelőadásra, amelyben a zene – mozgás – látvány hármasa a be- és kivezető út keresése helyett segíthet saját labirintusaink fölé emelkedni.

Jegyek kaphatóak online az eventbook.ro oldalon, valamint az intézmény jegypéztáránál a következő program szerint: hétfőn, szerdán és pénteken 10.00 és 16.00 óra, kedden és csütörtökön pedig 13.00 és 19.00 óra között.
Találkozzunk az Operában.

Dance your way out of the Labyrinth!


 

A további hírek is érdekelhetik Önt