Claude Bolling: UMBRELLA / Igor Stravinsky: TAVASZI ÁLDOZAT

Image
umbrella

2021. március 7-én, vasárnap 19 órától online közvetítéseink sorozatában két csodálatos kortárs táncelőadást tekinthetnek meg.

Claude Bolling fülbemászó, játékos jazzdallamai felkészítik a nézőt a Tavaszi áldozat drámai, feszült hangulatára. „Azért kerül a két táncelőadás egyazon este bemutatásra, mert úgy gondolom, érdemes megismerni az alkotók és a tánckar sokszínűségét. Az Umbrellával közeledni szeretnénk a fiatalok felé is, és megszerettetni velük a táncot. A balettosoknak igazi kihívás volt jazzre táncolni, hiszen ez egy teljesen más zenei stílus” – nyilatkozta Jakab Melinda rendező-koreográfus.

„A Tavaszi áldozat egy ősi szláv mítoszt feldolgozó történet, melyben pogány szokásként fölajánlanak egy szüzet a tavasz istenének. A termékenységi rítusban a lánynak halálra kell táncolnia magát a medvebőrbe bújt vének előtt, hogy fölébressze a földet. A tánc során a lány kimerülten esik össze, megdermed, hogy aztán újra életre keljen és tovább járja áldozati táncát. A darabban nem jön el a tavasz, a halál felé vezető rítus szüntelen tart. Sztravinszkij művének ősbemutatója nagy vihart kavart az akkori zenekedvelő közönség körében, és átalakította a szakma ritmusszerkezetekről alkotott képét. (…) A zeneileg nagyon erős Tavaszi áldozat mellé nem volt egyszerű másik művet találni.” – olvashatjuk Varga Melinda az irodalmijelen.ro oldalon megjelent írásban.

Jakab Melinda, az előadás megálmodója és rendező-koreográfusa olyan időtlen világot épített fel, amely más dimenzióba sodor, megvillantva az ember mindennapi rítusait, halál- és áldozati táncait. 

Rendező-koreográfus: Jakab Melinda • Vezényel: Jankó Zsolt

Az felvétel 2021. március 7-én, vasárnap 19 órától, 24 órán át lesz elérhető intézményünk YouTube-csatornáján.