Camille Saint-Saëns: SÁMSON ÉS DELILA

Image
Sámson és Delila

A Sámson és Delila ősi bibliai történeten alapuló francia opera a 19. század klasszikus zenei remekműve. Camille Saint-Saënsra mély hatást gyakorolt az angol oratóriumhagyomány, valamint Mendelssohn Éliása, ezért eredetileg a Sámson-mítoszt is egy oratórium anyagaként akarta használni. Ám Ferdinand Lemaire költő és drámaíró meglátta a történetben a színházi lehetőséget, és meggyőzte a zeneszerzőt, hogy operát kell írnia. 1870-ben Liszt Ferenc biztosította afelől, hogy Weimarban színre viszi a művet.

A Kolozsvári Magyar Opera előadását Korcsmáros György magyarországi vendégrendező állította színpadra, szándéka szerint az előadás hűen követi az eredeti cselekménysort, izgalmassá és átélhetővé téve, modern környezetbe helyezve az operát.

Az előadás létrehozásában a rendező alkotótársai Horváth József karmester, Lőrincz Gyula díszlettervező, Amalia Judea jelmeztervező, valamint Jakab Melinda koreográfus voltak.

A produkcióban Veress Orsolya (Delila), Marius Vlad Budoiu (Sámson), Balla Sándor (Dagon főpapja), Szilágyi János (Abimelech), Köpeczi Sándor (Öreg zsidó), Rétyi Zsombor (Filiszteus hírnök), Rigmányi István (Első filiszteus), Peti Tamás Ottó (Második filiszteus) láthatóak. Szólótáncosok: Sebastian Vlad , Terebesy Ioana, Oprean Simina, Popa Andreea, Rațiu Camelia, Rîpă Alin.
2021. február 25-én, csütörtökön 19 órától kövessük együtt ezt a csodálatos operát az intézmény YouTube-csatornáján.

Az intézmény közösségi oldalain közvetített felvételek a Kolozsvári Magyar Opera archívumából származnak, az előadások kép- illetve hangfelvételének minősége az adott időszak technikai lehetőségeinek és eszközhasználatának függvényében változik.