Búbocska

Image
Búbocska

A történet, amely egyaránt megmozgatja a pokol, a föld és a mennyország világát!
Családi musical, Orbán János Dénes meseregénye nyomán
Zeneszerző: Venczel Péter

Búbocska, Belzebúb fia, származása ellenére az ördögoskola bukott diákja, aki igazi kis ördögfióka létére újabb és újabb izgalmas kalandba keveredik. 
A musical zeneszerzője, Venczel Péter arra törekedett, hogy olyan művet alkosson, amely a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt megszólítja. Kulcsár Szabolcs karmester szerint „a Búbocska olyan mű, amely minden szinten megfelel a musical receptjének. Szövegkönyve habos, nyelvezete kedvez a jelen kor elvárásainak, látványvilága pedig szemet kápráztató. A venczeli stílus egyedi színfolt, ezért külön öröm számunkra, hogy zenét írt a meseregényhez.”
Az előadás során végigkövethetjük, hogyan válik a lázadó kamasz ördögfióka felnőtté, aki képes felelős döntést hozni. Béres László, a darab rendezője így nyilatkozott az előadásról: „Furcsa, sajátos ördögi világ ez, ahol az ördögöket emberi tulajdonsággal ruházta fel a szerző, hiszen Mefisztó a feleségétől retteg, Búbocska pedig a kamaszokra jellemző lázadó korszakát éli (…) A történet egy fordított világban játszódik, ahol a bibliai tízparancsolat fordítottja érvényes. Ebből a sajátos világból lép ki Búbocska: a földre megy megerősödni, megokosodni. A felnőtté válás szakaszai után, a pokolba visszatérve bebizonyítja, hogy képes érett felnőttként viselkedni.”
Ábrahám Gellért, aki nagyon sok előadás gyermek-főszerepét játszotta már el, azt remélte, hogy „az eddigi jókisfiús szerepek után végre egy huncut ördögfióka bőrébe bújhat, de időközben rá kellett jönnie, hogy Búbocska nem is annyira gonosz, mint azt ő remélte.”  
Az előadás koreográfusa, Jakab Melinda szerint a Búbocska „nem csupán egy gyermekelőadás, hanem a felnőttekben rejlő gyerekeknek is szól.”
A fergeteges produkció ősbemutatóját 2018. május 18-án láthatta a közönség a Kolozsvári Magyar Operában.  
2021. január 28-án, csütörtökön 19 órától az intézmény YouTube-csatornáján követhetik az előadás vetítését. A közvetített felvételt Essig József készítette a 2018. május 24-i előadáson.