„Az ideális előadás az, amikor nincs is szükség karmesterre…”

Image
Palló Imre

 

Neves karmestert lát vendégül a Kolozsvári Magyar Opera: az Amerikában élő ifj. Palló Imre vezényli a december 7-én műsorra tűzött Szerelmi bájitalt, a Donizetti-vígoperát Kürthy András rendezte.

Ifj. Palló Imrét érkezésekor sikerült mikrofonvégre kapni, a zenekarral még nem találkozott, a rendezést sem ismeri, mondta kérdésemre, annál jobban Kürthy Andrást, akinek nagy tisztelője, barátja. A művész, aki – többek közt - Herbert von Karajan és Karl Böhm asszisztense volt a salzburgi és bécsi fesztiválokon, vendégkarmesterként pedig megfordult a világ nagy operaházaiban, erdélyi származású, ezért a kolozsvári előadás különösen fontos számára. „Erkölcsileg és érzelmileg” egyaránt – mondta.

Édesapja, akit a magyar operajátszás egyik legkiemelkedőbb baritonjaként tartanak számon, Székelyföldön, Mátisfalván született, emlékét ma Székelyudvarhelyen a róla elnevezett iskola is őrzi. Legendás barátsága Kodály Zoltánnal közismert, a zeneszerző rá írta a Háry János címszerepét.

 

"A zenélésnél a legfontosabb - ezt nagy mesterektől tanultam, -, hogy mindenki halljon mindenkit. Nem a pálca végén van a zene, a pálca az nem szól. A karmester próbál segíteni, de az igazi karmester az, aki össze tudja hozni, együttessé kovácsolni a zenészeket és a színpadot. Ha ez sikerül, akkor soha se lesz túl hangos a zenekari árok, a zenészek hallgatnak az énekesekre, az énekesek összeköttetésben vannak a zenészekkel, a karmester pedig csak épp irányítja őket, mint a rendőr a forgalmat a sarkon. Nem az a lényeg tehát, hogy a karmester hogyan hadonászik, hanem hogy a zenészek hogyan figyelnek a zenére és a többi kollégára. Az a legfontosabb. Ezért gondolom, hogy az ideális előadás az, amikor már nincs is szükség karmesterre…" — nyilatkozta Palló Imre a Szabadságban megjelent interjúban. 

 

Olvassák el a teljes cikket a szabadság.ro oldalon.