Aida – új premier a nagyszínpadon

Image
Aida

,,Verdi nem pusztán a nagy erejű zene megteremtője, hanem a kor legnagyobb drámaíróival egyenértékű dramaturg és színházi ember is. Minden egyes szereplő saját sorsdrámája, az érzelmek, az érdekek, az erkölcsök, az esendőség, a végzetes szerelmek, az istenség-haza-hatalom bonyolult hálójában vergődő hősök-hősnők keservesen megszenvedett döntései ott lüktetnek a zenei folyamatban. A legnagyobb kihívás tehát a partitúra teljes körű megértése és színpadi értelmezése.” – nyilatkozta az Aida rendezője, Selmeczi György

Történetének egyik legjelentősebb előadására készül a Kolozsvári Magyar Opera. Giuseppe Verdi Aidáját május 25-én mutatja be a társulat Selmeczi György rendezésében, a látványtervet Gothár Péter Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező jegyzi.

Gothár Péter elmondta: ,,Az operánál az énekhang és a zene együtt a legfontosabb, amihez olyan színpadképnek, olyan vizuális háttérnek kell megszületnie, amely megfelel a szerzőnek, a zene hívásának. Inspiráló, hogy kiváló énekesek vannak a Kolozsvári Magyar Operában. Olyan látvány kialakítására törekedtem, ami ezt a tehetséget és ezt a hangi igényt szolgálja.”

Az előadást Horváth József dirigálja.
Főbb szerepekben Egyed Apollóniát, Barabás Zsuzsát, Pataki Adorjánt, Hector Lopez Mendozát, Veress Orsolyát, Liza Kadelniket, Balla Sándort, Nagy Zoltánt, Alin Ancát,  Corneliu Huțanut, Szilágyi Jánost, Molnár Zoltánt, Covacinschi Yolandát és Bardon Tony-t láthatja a közönség.

Az előadás létrehozásában a rendező alkotótársai voltak még: Venczel Attila díszlettervező, Ledenják Andrea, jelmeztervező, Jakab Melinda koreográfus, valamint Kulcsár Szabolcs, karigazgató.

Az Aida május 25-ei bemutatójára, valamint a soron következő május 28-ai előadásra jegyek vásárolhatók az opera jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a www.eventbook.ro weboldalon.