05
október
csütörtök/ 17:00
3. Opera Napok — Mesebeli hősök az Operában

ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓ

A BELÉPÉS INGYENES
III. Operanapok

OPERA GYERMEKCIPŐBEN

Gyermek a kolozsvári Magyar Opera színpadán

kiállítás 
Kurátor: Sófalvi Emese

 

Az Opera gyermekcipőben kiállítás a kolozsvári Magyar Opera mindenkori színpadának gyermekszereplőire és fiatal közönségére koncentrál. A 18-19. századi zenés előadások gyermekszereplőitől kezdve a gyermek-központú huszadik századi operaelőadásokig és a célzott gyermekelőadások koncepciójáig a fiatalok előadóként és megszólított közönségként is szerepelnek.
A tematikus kiállítás plakátok, képek, műsorfüzetek, jelmeztervek és kritikák révén mutatja be a gyermekek zenés színpadi szerepének fejlődését.
A Magyar Opera műsorpolitikája már a kezdetektől progresszív volt, rendszeresen beillesztett a fiatal közönségnek szánt előadásokat. A kortárs művészeket megszólítva ezáltal nemcsak a célközönséget nevelte, hanem az opera-repertoárt is bővítette, gondoljunk csak itt Hary Béla, Trăilescu, Magyari, Selmeczi vagy Venczel műveire. 
A kronologikus kiálltás az opera jellegzetes részleteit (előjáték, nyitány, I. felvonás stb.) szerkezetét megtartva sajátságos, a gyermekszereplők és közönség szemszögéből mutatja be a kolozsvári zenés színpad fejlődését.


A MI OPERÁNK – 75 ÉVES A KOLOZSVÁRI ÁLLAMI MAGYAR OPERA– könyvbemutató 

 

Tisztelet elődeinknek – KRIZA ÁGNES - könyvbemutató 

Meghívott vendég: Laskay Adrienne


Fellép: Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa

 

Helyszín: a Kolozsvári Magyar Opera emeleti előcsarnoka

Galéria