26
március
kedd/ 19:00
Ifjú Szívek Táncszínház

MARTIN GYÖRGY UTOLSÓ SZAVAI

Martin Gyorgy_Ífjú Szívek Táncszínház
Táncjáték

Ifjú Szívek Táncszínház:

MARTIN GYÖRGY UTOLSÓ SZAVAI


Mágikus térben elevenedik meg egy tudományág születése. A tudományé, amely megváltoztatta a színpadi néptáncot, lehetővé téve, hogy a városi beatzenén felnőtt, trapézfarmeros nemzedék is megismerje a falu táncát. A tudósok és a művészek is az általuk megfigyelt valóság bemutatásának lehetőségeit keresik. Az igazságot. Míg a művészet az érzelmeinkhez szól, a tudomány az értelemhez. Martin György kutatásai és megállapításai nélkül lehetetlen lenne értelmezni, mi is az, amit ma néptáncnak hívunk.
A pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház már a kétezres években is a tudomány és művészet kapcsolódási pontjait kereste (Felföldi levelek, Tánc húros hangszerekre). Az együttes munkáiban kitüntetett figyelmet kap a Szlovákiában élő magyarok hagyományos tánc- és zenekultúrájának színpadi megformálása, közép-európai kontextusban, társadalmi értékként bemutatva. Nemzetközileg sikeres előadásaikban (Hontalanítás, Finetuning, Barbaro) is tetten érhető Hégli Dusan alkotói elkötelezettsége a művészet, a tudomány, a színház és a néptánc iránt. A darab egyedi témájához ezúttal kísérleti, dokumentarista megközelítést választott, amelynek hagyományaink mellett meghatározó eleme a szöveg és a realista, indusztriális díszlet. A kolozsvári előadás a második abban az előadás-sorozatban, amely március 17-én  Budapesten, a Művészetek Palotájában kezdődik, majd Pozsonyban és Brüsszelben folytatódik. 

 

Fellépnek:

Táncosok:

Gyenes Barbara, Hrapka Zsófia, Makó Tamara, Sebő Veronika, Varsányi Ágnes, Vermes Anna, Bacsa Norbert Sándor, Botló Ákos, Brusznyai Erik, Fekete Gergely, Kovács András, Lantos András
Zenészek: Hegedűs Máté, Hegedűs Gergely Dávid, Király Miklós, Király Tamás, Kuti Sándor
Ének: Vermes Anna
Vendégek: Éri Katalin, Éri Márton

 

Alkotók:
Technikusok: Fülöp Marcell, Ibos Bálint

Koncepció, díszlet, koreográfia: Hégli Dusan
Zene: Hegedűs Máté, Hegedűs Gergely Dávid, Muzsikás Együttes
Zenei szerkesztés: Hegedűs Máté, Hégli Dusan, Király Miklós
Szakmai tanácsadók: Borbély Jolán, Éri Péter
Művészeti munkatársak: Bíró Kriszta, Botló Ákos, Hégli Bence, Varsányi Ágnes, Varsányi Zsófi


Rendező:

Hégli Dusan

Galéria