23
március
szombat/ 11:00

Engelbert Humperdinck: Jancsi és Juliska

Jancsi és Juliska
Gyermekopera

Rövidített változat

Humperdinck operájának történetét a mesevilágot előidéző varázslatos zene kíséri.  Jancsi és Juliska elkalandoznak az erdőben, ahol találkoznak az Álomtörpével, majd a ravasz Mézboszorkával, aki rabul ejti őket. Hogyan folytatódik a történet? A zeneszerző melyik rokona írta az opera szövegkönyvét? Miért énekesnő játssza a Jancsi szerepét? Hogyan törik meg a Mézboszorka varázsa? Mindezt megtudhatod, ha velünk tartasz a Jancsi és Juliska gyermekelőadáson! 

 

Szereposztás

 

Méz-boszorka
Álomtörpe

 

Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera zenekara

valamint Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa

 

Díszlet- és jelmeztervező
Koreográfus
Korrepetitor
Vezényel és moderál

 

Cselekmény:
 

Első kép


Jancsi és Juliska napok óta éhesek, mert nagyon szegény a család, nincs otthon mit enni. Édesanyjukra várnak, azt remélik, hoz némi élelmet. Dolgozniuk kellene, de Jancsi olyan morcos, hogy Juliska még azt is elárulja testvérének, hogy a szomszédasszony adott nekik egy korsó tejet, abból lesz vacsora. Jancsi nem tud ellenállni a kísértésnek, és megkóstolja a tejet, majd játszani, táncolni kezdenek. Ekkor érkezik meg édesanyjuk, aki leszidja őket, majd a nagy felfordulásban végül maga veri le a tejeskorsót: az edény összetörik, a tej kifolyik – ma sem lesz vacsora. Az elkeseredett asszony mérgében elküldi a gyerekeket epret szedni az erdőbe. Alig pihen meg kicsit, amikor hazaér a férje, aki feltűnően jókedvű. Meglepetést hoz: egy teli zsák ételt. Felvirradt a szerencsenapjuk, mert a nagy ünnepre készülődő városiaknak a férfi minden portékáját jó pénzért el tudta adni. Amikor megtudja, hogy az anyjuk Jancsit és Juliskát elküldte az erdőbe, megijed, mert eszébe jut, hogy ott él a félelmetes Mézboszorka, aki az eltévedt gyerekeket mézeskaláccsá változtatja és megeszi. A házaspár a gyermekek keresésére indul.

Második  kép

Jancsi és Juliska az erdőben teleszedte a kosarat eperrel, ahogy a mama kérte. Már indulhatnának haza, de újra játszani kezdenek, és a játék hevében a még mindig farkaséhes Jancsi megeszi az epreket. Újat szedni már nem tudnak: rájuk esteledett. Az Altatómanó érkezik, és dalával álomba ringatja a két gyermeket.


Harmadik kép


Reggel az Ébresztőmanó kelti Jancsit és Juliskát. Ahogy felébrednek, egy csodálatos, ínycsiklandó mézeskalácsházra bukkannak. A Boszorkány megbabonázza a mindig éhes Jancsit, aki beleevett a mézeskalácsházba, Juliskát pedig szolgálatra kényszeríti. A Boszorkány, amikor úgy ítéli meg, hogy eléggé sikerült felhízlalni Jancsit, meg akarja sütni a kemencében, de Juliska túljár az eszén és a Boszorkány maga zuhan a lángok közé. Megtörik a varázs, és a sok mézeskalácsgyermek visszanyeri emberi alakját. Épp szabadulásuk pillanatára érnek oda Jancsi és Juliska szülei is, így mind együtt örvendezhetnek: a gonosz elbukott, mert legyőzte egy talpraesett, bátor kislány.

Galéria