21
február
vasárnap/ 19:00
Léo Delibes

Coppélia

Coppélia
Balett

Online előadás

 

 

Coppélia, Léo Delibes remekműve, méltán tartozik a balett műfajának klasszikusai közé. Az 1870-es párizsi ősbemutató után közel másfél századdal a Coppélia mit sem veszített erejéből, a világ számos színpadán a mai napig játsszák. Librettóját E.T.A. Hoffmann A homokember című elbeszélése alapján a jeles koreográfus, Arthur Michel Saint-Léon segítségével Charles Nuitter írta. 

A cselekmény kis galíciai településen játszódik, vásárkor. A főhős Coppélius elszigetelten élő, titokzatos ezermester, aki bábukat farag abban reménykedve, hogy egy napon sikerül életre keltenie őket. A fiatal Swanilda besurran a mester műhelyébe és elfoglalja legszebb bábuja helyét. Úgy tesz, mintha engedelmeskedne Coppélius varázslatának, aki azt hiszi, a bábu életre kelt, de hamarosan rádöbben, hogy becsapták. Swanilda furfangja Franzot, a jegyesét is megszédíti, akivel korábban a szép Coppélia miatt civódtak, és akivel most sikerül kibékülnie. A balett Franz és Swanilda esküvőjével és vásári mulatsággal zárul, amelyen az időközben megbékélt Coppélius is részt vesz. 

 

Léo Delibes
Coppélia
Coppelius bábkészítő mester és Swanilda története
Balettelőadás két felvonásban

Szövegkönyvét Charles Nuitter és Saint-Leon írta E.T.A. Hoffmann "Der Sandman" (A homokember) című elbeszélése alapján 

 

 

Coppélia
Polgármester

Balettkar:
Babos Kinga, Göllner Delia, Indrei Antonia, Kovács Mária, Lupaș Roberta,
Luțai Camelia, Madarász Szerénke, Siminic Oana

 

 

Díszlet- és jelmeztervező
Rendező és Koreográfus

 

Az intézmény közösségi oldalain közvetített felvételek a Kolozsvári Magyar Opera archívumából származnak, az előadások kép- illetve hangfelvételének minősége az adott időszak technikai lehetőségeinek és eszközhasználatának függvényében változik.