28
február
vasárnap/ 19:00
Szomor György - Miklós Tibor - Pejtsik Péter

Báthory Erzsébet

Báthory Erzsébet
Musical

Online előadás

 

 

A mű középpontjában a magyar történelem egyik legvitatottabb asszonya áll, akinek sorsa számos irodalmi, zenei, képző- és filmművészeti alkotást ihletett. Báthory Erzsébet 1560-ban született, tizenöt éves korában vette feleségül Nádasdy Ferenc gróf, és nem volt még harminc éves, amikor megözvegyült. Bár a korabeli Európa egyik legszebb és leggazdagabb asszonyának számított, férje halála után visszavonultan élt, számos kérőjét elutasította.

Vagyonára azonban nem csak házasság útján pályáztak: unokatestvére, Thurzó gróf koholt vádak alapján vizsgálatot indított ellene, hogy megszerezze a férje halála után Báthory Erzsébetre szállt Nádasdy-örökséget. A vizsgálat során Erzsébetet válogatott rémtettekkel vádolták, többek között azzal, hogy hajadonok vérében fürdött, szolgáit különleges kegyetlenséggel kínozta, boszorkányságot űzött, vagy egyenesen vámpír volt.

A vádakat nem sikerült igazolni, ám a grófnőt ennek ellenére haláláig egy befalazott szobában tartották fogva, a köztudatban pedig vérgrófnőként, boszorkányként, sorozatgyilkosként maradt fenn alakja. Mindez annak ellenére, hogy az utókor bizonyítékokat talált arra, hogy az állítólagosan megkínzott szolgálók jó sorban éltek, az állítólagosan meggyilkolt szüzek pedig szegény sorsú nők voltak, akiket Báthory Erzsébet látott el és oktatott.

 

 

Szomor György - Miklós Tibor - Pejtsik Péter

 Báthory Erzsébet

Musical - opera két felvonásban

Zene: Szomor György

Hangszerelés: Pejtsik Péter

Szövegkönyv és dalszövegek: Miklós Tibor

 

Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera ének-, zene- és balettkara

 

 

Báthory Erzsébet
Nádasdy Ferenc
Caravaggio
László atya
Kobzos krónikás
Kamasz Erzsébet
Kamasz Ferenc
Násznagy
Dorottya
Cselédlány
Vendég úr I.
Vendég úr II.
Volt fegyenc
Egy katona
Báthory tisztje

 

Halott nők:

Fülöp-Gergely Tímea, Kerekes Mária, Kolcsár Katalin, Barazsuly Erzsébet, Berecz Zsejke, Popovici Zsófia, Szakács Ágnes, Salamon Ildikó

 

 

 

Díszlettervező
Jelmeztervező
A díszlettervező munkatársa
A jelmeztervező munkatársa
Karigazgató
A koreográfus munkatársa
Koreográfus

 

Az intézmény közösségi oldalain közvetített felvételek a Kolozsvári Magyar Opera archívumából származnak, az előadások kép- illetve hangfelvételének minősége az adott időszak technikai lehetőségeinek és eszközhasználatának függvényében változik.