29
október
csütörtök/ 19:00

A test ébredése

Táncjáték

Online előadás

 

A test ébredésében a rendező víziója a világmindenség alakulásánál kezdődik, így a főszereplő is a gerincesek megjelenésétől - érzések és mozgás által - fejlődik madárrá, főemlőssé, emberré, majd egy olyan teremtménnyé amely a technológia rabjává válik, egy kiborgok (cyborg) által vezetett érzéketlen világban. Az evolúció története a zenével és a kortárs táncmozgással ötvözve egy látványos egészet képeznek.

A táncművészt legfőképp test és lélek összekapcsolódása izgatja a táncban. Bátran mondhatom, legősibb hatóerőnk a testi hatóerő. Itt dől el, hogy egyáltalán érdemes-e, akarunk-e megmozdulni. Ezáltal hatunk másokra, mozgásunkkal bármit megváltoztathatunk. Ez a hatóerő-élmény a táncban megélhető. A bennünk lakozó archaikus erővel érintkezünk általa, olyan motívumokkal, melyek ősi, korai emlékeket szólítanak meg bennünk, olyan testi érzésekkel, amelyek szinte a világ kezdete előttről kísérik és átszínezik létünket.

A test a tudatosság útja is egyben. Ahol a szavak csődöt mondanak, a test, mint az önkifejezés teljesen egyedi eszköze, organikus mozdulataival, a tánc nemes egyszerűségével jeleníti meg gondolatainkat, érzelmeinket. Rávilágít az összefüggésekre, hidakat keres múlt és jelen között. Hidakat, melyek talán a jövőbe is vezetnek, de az út persze kérdésről kérdésre vezet.

A táncművész akkor lesz technikailag felkészült, amikor minden mozdulatban benne van, szinte egybeolvad vele, megmutatkozik, teret enged a nézőnek arra, hogy a test szellemét megértse.

Jakab Melinda, koreográfus-rendező

A TEST ÉBREDÉSE 

Kortárs táncelőadás egy részben

Részletek Sergei Rachmaninov és Sergei Prokofiev műveiből


 

SZEREPOSZTÁS: Bogoi Viorica, Vlad Sebastian, Popa Adrian (KID A), Popa Octavian, Oprean Ionuța Simina, Göllner Delia Andreea, Terebesy Ioana Cristina, Kálmán Róbert Attila, Matei Holeleu, Popa Andreea, Ianc Florin Ioan, Rîpă Alin, Siminic Oana
A Magyar Opera balettkara: Barabás Júlia, Indrei Antonia, Timofte Daniela, Székely Daniel, Madarász Szerénke, Babos Kinga, Katrinecz Erika, Luțai Camelia, Pavel Răzvan, Ciubotariu Smaranda, Lupsan Roberta, Farkas Evelin, Jelescu Daiana

Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera ének-, zene- és balettkara 

Zongoránál: Nagy Gergő
Díszlet: Tenkei Tibor
Jelmez: Ledenják Andrea
A jelmeztervező munkatársa: Tankó Bernadett
Koncertmester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Ügyelő: Venczel Péter


A koreográfus munkatársa: Rareș Arcadie Cîmpean
Vezényel: Jankó Zsolt
Rendező-koreográfus: Jakab Melinda

 

Galéria